Kiállítás

2023.04.20. 20:44

Máthé András kimondatlan, mégis megörökített szerelmei - fotókkal

A Csokonai Színház fotóművészének új kiállítása az elmúlt évadok előadásainak pillanatait mutatja.

Máthé András, az alkotó

Forrás: Molnár Péter

A Csokonai Fórum Galériájában Máthé András fotóművész kiállítása nyílt meg csütörtökön Színházi pillanatok címmel. A II. MUST Ifjúsági és Összművészeti Találkozó részeként azok a munkák láthatók, melyeken a teátrum fotósa az elmúlt évadok előadásainak pillanatait örökítette meg. A Színházi pillanatokat Gemza Péter színházigazgató nyitotta meg. Köszöntőjében saját, színpadon töltött emlékeit is megemlítette, majd az ünnepelt kiállító kapcsán úgy fogalmazott: a színpadi fotózás nehézsége, hogy észrevétlennek kell lennie, el kell tűnnie ahhoz, hogy szép képek szülessenek. – Azon a pillanaton keresztül kell kinyílni az előadásnak, melyet a fotós megragad, együtt kell lélegeznie az előadással, ahogy Máthé András immár 36 éve – mondta.

Bakota Árpád színművész előadása után a kiállítás főszereplője, Máthé András állt mikrofon mögé. – Más idők voltak 1987-ben, amikor a színházhoz kerültem. Döbbenetes fejlődésen ment át ez idő alatt a fotótechnika, és emiatt ma jóval egyszerűbb dolgunk van – vélekedett. A színház fotó az alkotó szerint nagyon fontos része a színházi létnek, úgy gondolja, hogy építeni és támaszkodni kell a színházi fotóra. Az elmúlt évtizedek a színház, a komolyzene, sőt, a színésznők iránti kimondatlan szerelmet is magukkal hozták. – A színházi fotográfia feladata az, hogy egyrészről dokumentálja, másrészt a saját művészetével, látásmódjával tájékoztassa a nézőket – összegzett.

A fotóművész végül elmondta azt is, hogy a 27 éve létrehozott Fotó Art-díjat – két év kihagyás után – a közeljövőben újra átadja majd a társulat két tagjának. 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában