Tavaszi Művészeti Napok

2023.03.14. 17:16

Igazi kultúrkavalkáddal vár a hajdúszoboszlói tavasz

Hajdúszoboszló a Tavaszi Művészeti Napok idején 16 eseménnyel várja a kultúrára éhes nézőket és hallgatókat.

Sós Csaba és Majoros Petronella ismertették a programsorozat részleteit

Forrás: Czinege Melinda

Március 17-én felolvasószínházzal startol a Hajdúszoboszlói Tavaszi Művészeti Napok, a rendezvénysorozat részleteiről számoltak be kedd délután a Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtárban. Sós Csaba, a kultúrközpont igazgatója úgy fogalmazott, a több éve nagy sikerrel futó programsorozat az év első nagyszabású rendezvénye. Az április végéig tartó kultúrkavalkádban képviselteti magát a könnyűzene, a költészet és mindenekelőtt a színház. Az utóbbi különböző válfajai jelennek meg a programsorozatban. Sós Csaba elmondta, főként az Orlai Produkció előadásait fogják vendégül látni, melynek színészei a ’80-as évek világába repítik vissza a nézőket a Grecsó Krisztián Vera című regényéből rendezett darabbal, majd helyzetkomikumok tömkelegét kínálják a Balkon kilátással című humoros darabbal. Molnár Piroska főszereplésével a Jaj, Nagyi! is a fürdővárosba érkezik, az improvizációs színház szerelmeseinek kedvezve pedig a G.Ö.R.CS. avagy a Gondviselő Összes Regéi és Cselekedetei áll majd a szoboszlói színpadra a 6SZÍN előadásában. A kicsikről sem feledkeztek meg, így lesz gyerek- és bábszínház, továbbá az önfeledt nevetésnek teret adva Dumaszínház Dombóvári Istvánnal. A hajdani táncdalfesztiválok, sanzonok világába pedig Koós Réka fogja visszarepíteni a nézőket. A magyar költészet napja alkalmából Varró Dánielt látják vendégül, de a művelődési ház galériája sem lesz üres tavasszal sem, március 25-én nyílik meg Ulrich Gábor és Szurcsik József műveiből a Face2Face című kiállítás.

Forrás: Czinege Melinda

Amatőr színészek a színpadon 

Majoros Petronella alpolgármester szerint a programsorozat különlegessége abban áll, hogy március 17. és április vége között 16 programra várják a Hajdúszoboszlóra látogatókat, s heti több alkalommal szívhatják a kultúrát magukba az emberek.

A másik jelentősége pedig az, hogy a professzionális előadók mellett teret biztosítunk az amatőrök szereplésére, közreműködésére is. Ebben a városban mind a kultúra, mind a turizmus területén mutatni kell azt a fajta nyitottságot, ami eddig is érzékelhető volt – hangsúlyozta.

Az alpolgármester tudatta, március 17-én egy szoboszlói csoport előadásával indítják a rendezvénysorozatot. Papp András helyi író és költő írt egy darabot Szoboszlói szuvenír címmel, ami egy fürdővárosi érdekességet mutat be. Kevesen tudják, hogy Ady Endrének volt egy eltitkolt szerelme, aki Hajdúszoboszlón élt. 20 éves korában a Kíváncsi Illi nevet kapta, ugyanis nagy érdeklődést mutatott Ady költeményei iránt. Tanúja volt a költő első fellépésének egy irodalmi esten, és belészeretett. Levéllel fordult a szerkesztőséghez, ahol a költő dolgozott, ezzel felkeltette Ady érdeklődését, a levélváltások során lelki támasza lett. Bár a találkozás kettőjük között soha nem jött létre, de a szerelem Kíváncsi Illiben a sírig tartott. Halála előtt nem sokkal osztotta meg családjával az Ady Endrével folytatott levelezést – ismertette a történetet röviden Majoros Petronella. Azonban nem ez lesz az egyetlen olyan előadás, amit helyi csoport visz színpadra, április 11-én a Petőfi 200 rendezvény a Főnix Versmondó Kör és a Bárdos Lajos Városi és Pedagógus Énekkar jóvoltából a zene és irodalom találkozásának eseménye lesz. Tizenhatodik eseményként bekerült a sorba Dalnoky Ferenc filmjének — Macska a betonban –bemutatója is, az áldokumentum vígjátékban nagyhegyesi lakosok szerepelnek.

Majoros Petronella alpolgármester
Forrás: Czinege Melinda

Hiszünk abban, hogy nemcsak a professzionális előadók azok, akik a kultúrában jelentőset tudnak mutatni, hanem az amatőrök is közelebb tudják hozni a művészetet az emberekhez

 – vallja az alpolgármester.

A szoboszlói vonatkozású programok ingyenesen látogathatók, viszont a „külsős” előadások belépődíjasak. Az időpontokról és a jegyárakról a művelődési ház közösségi oldalán, illetve a helyszínen lehet érdeklődni. 

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában