Képekben elbeszélve

2022.10.06. 16:17

Így pörgette vissza az időt Debrecenben Takács Imre

A balmazújvárosi fiatal videói felejthetetlen utazásra invitálják a nézőket, akik évtizedeket ugorhatnak vissza az időben.

Forrás: Takács Imre-archív

A napokban látványos videót osztottunk meg portálunkon, ami bemutatta számunkra, mennyit változott a cívisváros a történelme során.

A virtuális utazás több olvasónk kíváncsiságát felkeltette, így megkerestük Takács Imrét, a videó készítőjét, hogy minél közelebbről megismerhessük munkásságát. Mint megtudtuk, a fiatalember Balmazújvároson él, és mindössze húszéves. Jelenleg germanisztika szakon tanul a Debreceni Egyetemen, most azonban passzív féléven van.

Talán emiatt van az is, hogyha a foglalkozásáról kérdezik, egyből a videókészítést hozza fel.

Segítségével az idővel játszhatunk

A timelapse és a hyperlapse a videónak egy formája, ami véleményem szerint nagyon látványos – válaszolta Imre, amikor az általa beküldött felvételről kérdeztük. Megjegyezte, ha nagyon le szeretné egyszerűsíteni a technika definícióját, akkor a „felgyorsított videó” kifejezést használná. Mint elmondta, a két módszer között a különbség, hogy míg a timelapse-nél a kamera „egy helyben áll”, a hyperlapse esetében egy adott pontra való fókuszálás mellett haladunk előre a felvétel rögzítése közben.

Forrás: Takács Imre-archív

– A videózás maga mindig része volt az életemnek. Ha visszaemlékszem, már egészen kiskoromban is készítettünk a barátokkal rövid kisfilmeket. Már akkoriban megismerkedtem egy vágóprogrammal, és többször bontogattam a szárnyaimat benne. De azután ez mind háttérbe szorult az iskola mellett, mígnem középiskolában kaptunk médiaórán egy házi feladatot, miszerint készítenünk kell egy kisfilmet. Ott újra fellángolt bennem valami, és egyre komolyabban kezdtem ismerkedni a filmezéssel. Tudtam, hogy ezzel szeretnék később foglalkozni. A timelapse, és a hyperlapse technikáját pedig mindig is nagyon érdekesnek tartottam. Gyakorlatilag az idővel tudunk játszani a segítségével – fogalmazott.

Mint kiemelte, az épületek tökéletes nyersanyagként szolgálnak egy hyperlapse megvalósításához, technikai okok miatt. Mellesleg, érdekes tud lenni, hogy egy műalkotást – esetünkben egy épületet, szobrot stb. – hogyan tudunk a művészetnek egy másik ágazatával – ami Imrének a fotó-, illetve videókészítés – megörökíteni, rekonstruálni.

– A városok pedig ezáltal nagyszerű „játszóteret” biztosítanak a különböző épületek hatalmas választékával. Emellett, ki tudom élni benne másik nagy szenvedélyemet: az utazást – mondta. Hozzátéve, az időutazós koncepciót nemrég kezdte el megvalósítani. Nem nagyon látott még hasonlót Magyarországról, a régi fotókat pedig mindig érdekesnek találta. Nemrégiben pedig ráakadt egy német timelapse készítő munkájára, amelyben ő a II. világháborúban lerombolt épületeket „renoválja” a videójában. Ez adta az inspirációt a balmazújvárosi fiatal verziójához.

Forrás: Takács Imre-archív

– Nagy projektjeim közé tartozik, hogy forgassak hasonló kisfilmet, mint a Debrecenről készült hyperlapse-videó, csak abban az országot körbejárva, az összes megyeszékhely szerepelne egy hasonló formában. Egyedülálló lenne Magyarországon. Ha pedig összejönnek a terveim, ezt már egy turisztikai céggel együttműködésben tudom véghez vinni! De emellett számos nagyobb dobást tartogatok még – szögezte le. Megjegyezve, mindenképpen szeretne az embereknek valami újat, különlegeset mutatni. Nagyon jólesik neki olvasni a videó alatt a pozitív hozzászólásokat.

Fontosnak tartja, hogy egy új szemszögből, egy másik nézőpontból tudjunk tekinteni a dolgokra. Egy kicsit a megszokotton, a komfortzónánkon kívülre kerüljünk. – Mindenki vágyik a szépségre, ez egy emberi tulajdonságunk. Valamire, amire szívesen tekintünk, és az értéket ad nekünk. Ezért törekszem arra, hogy a videóimmal ezt a szépséget közvetítsem – tette hozzá.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában