Film

2022.09.02. 07:32

Ellentmondást nem tűrő ellentmondásos dívák a velencei fesztiválon

A Lydia Tárt megformáló Cate Blanchett játéka az első pillanattól az utolsóig bámulatba ejtő.

Catherine Deneuve átveszi az életművéért odaítélt Arany Oroszlánt Roberto Cicuttótól, a fesztivál elnökétől

Forrás: AFP / Marco Bertorello

2006-ban Catherine Deneuve volt a fesztivál zsűrijének elnöke Velencében, én pedig a FIPRESCI-zsűri (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) tagjaként vehettem részt a fesztiválon. Tíz napig nap mint nap megcsodálhattam Deneuve eleganciáját és határozott kiállását. A francia film nagyasszonya igazi dívaként viselkedett, a zsűritársai szerint se ellentmondást nem tűrt, se ügyetlen újságírói kérdéseket. Deneuve, akinek azóta is számos filmje szerepelt versenyben vagy versenyen kívül a velencei filmfesztiválon, idén abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az ünnepélyes megnyitón átvehette a fesztivál életműdíját, az Arany Oroszlánt. 

Karmesterzsenit alakít 

A különleges szépségű, rendkívül sokszínű, kétszeres Oscar-díjas ausztrál színésznő, Cate Blanchett ismét lenyűgözött mindenkit, ezúttal Todd Field Tár című alkotásában nyújtott alakításával.

''Tar'' Photocall - 79th Venice International Film Festival
Cate Blanchett lenyűgözött mindenkit 
Forrás: Cinzia Camela / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Sokan már most újabb aranyszobrot jósolnak Blanchettnek az ellentmondásos karmesterzseni, Lydia Tár megformálásáért. Todd Field alkotása a komolyzene világának a kulisszatitkaiba enged betekintést a legnagyobb élő karmesternek kikiáltott Lydia Tár (Cate Blanchett) alakján keresztül. Lydia Tár azonban korántsem a férfiak uralta világ női áldozata, épp ellenkezőleg, pont olyan, a hírnevével és befolyásával visszaélő ragadozó, mint azok, akik ellen pár éve a metoo-mozgalom indult. Ha kedve úgy tartja, egyengeti a számára szimpatikus fiatal tehetség sorsát, de ugyanígy képes elkaszálni mások karrierjét, és félreállítani bárkit, akiről úgy érzi, az útjában áll, megszólaló lelkiismerete hangjai elől azonban ő sem tud teljesen elmenekülni. A lélektani dráma őszinte, de egyben nem túl vigasztaló üzenete, hogy ha valaki elég tehetséges és híres, akkor sok mindent megúszhat, mert ha valahonnan mennie is kell, mindig lesz olyan hely a világ valamely táján, ahol tárt karokkal várják.

A 158 perces alkotásra ráfért volna egy határozottabb vágó és biztosabb rendezői kéz, különösen, ami a befejezését illeti, de Blanchett játéka a zseniális, ám annál kevésbé szerethető leszbikus karmesternő szerepében az első pillanattól az utolsóig bámulatba ejtő. 

Váró Kata Anna
Velence, 2022. szeptember 1.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában