Ismét felléphetnek

2022.08.16. 10:10

Várva várt turnéval, friss zenékkel és Steve Hackett-tel érkezik a Djabe Debrecenbe

Rég tervezett koncertet tartanak meg a Debreceni Egyetem Liszt termében: a Djabe zenekar estjét 2020-ban és 21-ben is rajongói várakozássá formálta a világjárvány.

Égerházi Attila büszke az elkötelezettségükre

Forrás: MW-Archív

Az augusztus 19-i eseményen az Android lép először színre, majd a neve jelentését, a szabadságot a világzenei stílusok keresztezésében és a hangszerek bátor használatában megélő együttes Steve Hackett-tel játszik a közönségnek. 

A brit dalszerzőt, gitárost, a Genesis volt tagját sokéves munka- és baráti kapcsolat köti a zenekarhoz. A mostani műsor gerincét a közös lemezek adják, de néhány azóta alkotott friss számmal is meglepik a jelenlévőket. 

Égerházi Attila, a Djabe debreceni származású gitárosa kérésünkre felelevenítette, hogy 1988-ban találkoztak először, akkoriban a magyar zenész terjesztette a brit gitáros – általa is – rajongott műveit. Egy alkalommal pedig vette a bátorságot, és letette asztalára az egyik Djabe-lemezt. Hackett nyitottságáról, figyelmességéről tanúskodik, hogy bár számos hanganyag készítője számított a véleményére, az egyszerű tetszéskifejezés helyett energiát, időt nem spórolva, hosszas elemzéssel, tanácsokkal gazdagította Attilát és zenésztársait néhány nap múlva. 

„Folytatódik az utazás” 

A cívisvárosi gitáros az emberségességet, toleranciát emelte még ki barátja példaértékű tulajdonságai közül. Első kérésre, térítést el nem fogadva utazott hazánkba 2007-ben, amikor elhunyt a Djabe zenekar alapító tagja, az ütőhangszeres, énekes Sipos András és családja megsegítésére jótékonysági koncertet szerveztek a zenészbarátok. 

Ez a négyórás koncert volt az első igazi közös nagyszínpadra lépés, ettől kezdve datálhatjuk a közös utat; ám sokáig Genesis-számokat játszottak, vagy Hackett színesítette vendégként a Djabe dalait. Az első együtt írt zene 2016-ban jelent meg. Az improvizációs album Szardínia szigetén született. Egy angol kiadónak köszönhetően az egész világon elérhető a Life Is A Journey – The Sardinia Tapes (Az élet egy utazás – Szardínia-szalag). E kiadónál azóta összesen hat albuma jelent meg az együttesnek. 

A tavaly kijött nagylemezt, a The Journey Continues-t (Folytatódik az utazás) 2019-ben vették fel Nyíregyházán, de bemutatni már nem volt alkalmuk, ezt a turnét pótolják most. 

A zenekar a pandémiával felszabaduló időt alkotásra fordította, többek között ekkor készült Jo Hackett (Steve Hackett felesége) szövegével A csodaszarvas című album, amelyet a zenekarvezető édesapja, a festőművész Égerházi Imre Magyar mondák és legendák című képe ihletett. 

Steve Hackett évek óta együttműködik a magyar zenészekkel
Forrás: MW-Archív

Párhuzamos projektek 

A csapatnak jelenleg – ahogy az már-már hagyományuk – több projekt ad teendőt: hamarosan megjelentetnek egy audiokazettát, amire 21 éve nem volt példa. A koncertanyagot 2012-ben vették fel hozzá Bécsben. Várhatóan idén elkészül az új stúdióalbumuk, 2023-ban Angliában jelenhet majd meg. Folyamatban van régebbi lemezek kibővített kiadása is. 

Az ötfős, huszonöt éves zenekar történetében legalább ezer koncert és negyvenkét ország színpada szerepel emlékként. E pálya egyik legfontosabb eredményének az 1995–96-ban felvett album felújítását tartja Égerházi Attila. Az összeragadásra hajlamos anyagból készült magnószalagra rögzített számok „elővarázsolása” technikai kihívás volt, ahogyan a zenei kidolgozásuk, újragondolásuk is. 

Talán ez a munka is alátámasztja a zenekarvezető válaszát arra a kérdésre, hogy mire a legbüszkébb, ha visszatekint. Így felelt: „Arra, hogy mindig töretlenül hittünk abban, amit csináltunk. Elkötelezettek vagyunk a zene iránt és abban a felfogásban is, ahogyan mi zenélünk. A Djabe ashanti afrikai nyelven azt jelenti, szabadság, és ez itt mindenre vonatkozik. Felrúgjuk olykor a meglévő zenei szabályokat, befogadunk sokféle hangszert, elképzelést, stílust, vendégművészt.” 

HaBe 
 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában