Helyi kultúra

2022.05.09. 18:21

Beteljesedett Joseph Kádár kívánsága

„Tudtam, hogy neki ez a vágya, hogy Hajdúszoboszlóra kerüljön az életműve” - nyilatkozta Zsoldos Vanda, a három éve elhunyt képzőművész, író, múzeumalapító, az elektrografika egyik úttörőjének özvegye. Háromezer, összesen 80 millió forint értéket képviselő művel gyarapodott a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum gyűjteménye. Az ajándékozásról szóló megállapodást május 9-én írták alá.

Forrás: Tibai Irma

Hajdúszoboszlón töltötte gyermekéveit, s ez a kötődése végigkísérte életét. Művészete, munkássága Párizsban teljesedhetett ki.  A rendszerváltás idején visszatérhetett Magyarországra, s az egyik letelepedési helye Hajdúszoboszló lett Kádár Józsefnek, a debreceni születésű, 2019-ben elhunyt festőművésznek.  

1996-ban hozhatta létre az itteni múzeum egyik épületében gyűjteményes kiállítását, mely hét éve került a város tulajdonába. Nemcsak Kádár saját, különböző alkotói korszakából való művek, hanem párizsi művészbarátaitól származók is megtekinthetők a Bocskai utca 14. szám alatti kiállítótermekben. Victor Vasarely, Chagall, Picasso alkotások mellett a hazai absztrakt művészet mainstream számos képviselőjét felvonultatja a tárlat. Csak két példa a sok közül, Korniss Dezső, Aknay János alkotásai. 

A Nemzetközi Modern Képtár a magyar geometrikus absztrakt művészet egyik legmarkánsabb vidéki tárlata Joseph Kádár és Rácz György nevével fémjelezve. Ezt most, a 2020-ban rendszerezésre átadott háromezer műből válogatva, kiegészítette  a helyi múzeum. Így még gazdagabb a látogatható anyag. Az életmű legnagyobb része egyelőre raktárban várja, hogy különböző időszaki, bel- és külföldi kiállításokon az értő közönség elé tárhassák – derült ki Bihari-Horváth László igazgató tájékoztatójából.  

A hagyatékot Zsoldos Vanda ajándékozta a helyi önkormányzatnak azzal, hogy annak múzeuma méltóképpen kezelje azt. Czeglédi Gyula polgármester az ajándékozási szerződés aláírási ceremóniáján a város lakossága nevében köszönetet mondott a művész özvegyének. Megígérte, Joseph nagyságának megfelelően fogják kezelni ezt a fantasztikus hagyatékot, hogy minél többen megismerhessék és értékeljék.  

Az ajándékozási szerződést május 9-én Zsoldos Vanda, a művész özvegye, Czeglédi Gyula polgármester, Majoros Petronella alpolgármester és dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató  írták alá a helyi Bocskai Múzeum Nemzetközi Modern Képtárában.

Tibai Irma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában