fotókkal

2021.08.10. 17:00

Rekordot hozott a Debreceni Bor- és Jazznapok

A múlt vasárnap véget rendezvényen 223 dzsesszzenész lépett színpadra.

Fotó: Napló-archív

– Ezúttal is visszaigazolódott, hogy a Debreceni Bor- és Jazznapok továbbra is nagyon kellemes társasági esemény; bort iszogatva dzsesszmuzsikát hallgatni a Békás-tó partján nem utolsó élmény – összegezte a Napló érdeklődésére a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. programigazgatója.

Tóth Ernőtől megtudtuk: az idén előzetesen 8 ezer látogatóra számítottak. Tekintve, hogy nem lehetett tudni, a védettségi igazolvány ellenőrzése mellett hányan érkezhetnek, az említett várakozást felülmúlta az érdeklődés:

a négy nap alatt mintegy 9400 vendég volt kíváncsi a találkozó programjaira.

– Ez körülbelül ezer fővel marad el a 2019-ben tapasztalt látogatottságtól, igaz, akkor a pénteki napot elmosta az eső. A mostani helyzetben tehát nem vagyunk elégedetlenek ezzel a számmal, bár ennek a helyszínnek a befogadóképessége lehetővé teszi a 15 ezer fős látogatottságot is. Így a jövőben további motiváló cél lehet az, hogy ha a körülmények is engedik, még lehet előrelépni ezen a téren – latolgatta a programigazgató.

Tóth Ernő szavaiból az is kiderült: mivel tavaly – 1972 óta először – nem tudták megrendezni a fesztivált, ebben az évben a tavalyit, azaz a 49.-et és az ideit (az 50.-et) együtt tartották meg. Tavaly a gitárosok lettek volna a középpontban, az idén pedig az énekesek, így a mostani programot úgy alakították ki, hogy az első két napon a gitárosok, a második két napon pedig az énekesek szerepeljenek a középpontban. Ennek nyomán szükség lett egy negyedik színpadra is a találkozón, s mivel nagyszámú zenészt hívtak meg, elhatározták, hogy ezt megpróbálják hivatalosan regisztrálni. A Magyar Rekord Egyesületet kérték fel, hogy a legtöbb dzsessz-zenészt felvonultató dzsesszfesztivál mennyiségi rekordjának kísérletét segítsenek jegyezni.

Meg is lett az eredmény: azzal, hogy 223 dzsessz-zenész lépett színpadra, az idei jazznapok magyar rekordot állított fel. Másokat ugyan még nem regisztráltak ebben a kategóriában, de bizonyos, hogy a múltra visszatekintve sem volt olyan fesztivál, amelyiken többen lettek volna.

A Magyar Rekord Egyesülettől megkapták az erről szóló diplomát.

A programigazgató tájékoztatása szerint az idei bor- és jazznapokon mintegy félszáz borász kínálta nedűit – mindenki eljött, aki az előzetes ismertető kiadványban szerepelt –, s csaknem négyszázféle borból lehetett válogatni. Debrecen Város Bora idei győzteseinek díjazott tételeivel pedig exkluzív borkóstolókon ismerkedhettek meg az érdeklődők.

FGY

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/kiszabadulni-a-negy-fal-kozul-ez-a-legfobb-celunk-iden-nyaron-5536325/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában