Zenés esték a Nagyerdőn

2021.08.09. 14:48

Kezdetét vette a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hangversenysorozata

A huszadik jubileumát ünneplő Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának keretein belül zajló gálaesteken a mesterkurzusokat tartó professzorok lépnek fel ingyenes hangversenyekkel örvendeztetve meg a zeneszerető közönséget.

Fotó: DE-IK

Váradi Judit, az Akadémia művészeti igazgatója köszöntő beszédében elmondta, hogy rendhagyóan idén nem tartanak nyitóhangversenyt, hisz ebben az időszakban minden hangverseny ünnepnek számít, amit meg tudnak tartani – számolt be közleményében az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája.

A hangversenysorozat a mesterkurzusok egyik legújabb professzorának Farkas Gábor zongoraművésznek a koncertjével kezdődött augusztus 6-án este a Zeneművészeti Kar Liszt Termében. Az esten Franz Schubert és Liszt Ferenc művei hangzottak fel, majd ráadásként Liszt Ferenc Tavaszát adta elő Farkas Gábor zongorán.

Fotó: DE-ZK

„A járvány miatti hosszú kihagyás után felpezsdítő érzés újra közönség előtt játszani, de a mesterkurzusokon való oktatást is nagyon fontosnak tartom, hisz ekkor átadhatom a következő generációnak azt a tapasztalatot, tudást, amit megszereztem” – fogalmazott Farkas Gábor.

Az Ének-hegedű-gordonka Gálán augusztus 7-én ősbemutatót tartottak: Tóth Péter Így főzünk mi című művét Bátori Éva énekesnő adta elő, akit Tönköly József, a Nemzeti Filharmonikusok első klarinétosa, illetve a Japánból érkezett Yui Shimizu, Farkas Gábor zongoraművész növedéke kísért zongorán. A gálán fellépett még Zs. Szabó Mária hegedűművész, Sarkady Katalin zongoraművész és az egyik új mestertanár, a lengyel Tomasz Lisiecki gordonkaművész is.

Fotó: DE-ZK

Az augusztus 8-ai Ütőhangszeres Gála nyitásaként a mesterkurzus- és koncertsorozat művésztanárai között hat olyan professzort is üdvözöltek, akik alapító tagjai az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának. Zs. Szabó Mária hegedűművészt, Nagy Sándor mélyhegedűművészt, Szabó István ütőhangszeres-művészt, Duffek Mihály, Böszörményi Judit és Sarkady Katalin zongoraművészeket egy-egy csokor virággal köszöntötte Váradi Judit művészeti igazgató megköszönve az elmúlt húsz év áldozatos munkáját.

Fotó: DE-ZK

A hangversenyen a svéd származású Markus Leoson ütőhangszeres-művész mellett fellépett a Sonus Ütőegyüttes, és rendhagyó módon a mesterkurzus növendékei is megmutatták tudásukat.

„A hallgatókat rövid idő alatt kell felkészíteni a lehető legjobban. Pár nap alatt kell felépíteni egy programot a koncertre, mindenkinek megkeresni a megfelelő szólamot, hogy a gálára ez összeálljon egy teljes egésszé. A koncertek idején évről-évre felemelő érzés látni, hogy sok korábbi hallgató is eljön meghallgatni minket, jól érzi magát. Ez az, ami a legnagyobb örömet okozza számomra a rendezvény kapcsán, ekkor érzem leginkább, hogy nem hiábavaló a sok erőfeszítés, kemény munka” – összegzett Szabó István, a Sonus Ütőegyüttes művészeti vezetője, az Akadémia ütő mesterkurzusának oktatója.

Fotó: DE-ZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában