emlékkiállítás mikepércsen

2021.08.30. 21:07

„Kányádi Sándor maga volt a szeretet nagykövete”

Találkozások címmel nyílt kiállítás Kányádi Sándor emlékére a mikepércsi Kató iskolában, hétfőn.

Kányádi Sándor vándorkiállítás megnyitója

Fotó: Kovács Péter

A 2018-ban elhunyt Kossuth-díjas író életének fontosabb állomásait, a kortárs erdélyi és anyaországi irodalmárokhoz fűződő kapcsolatát ismerhetik meg a kiállított tablókról a tárlatlátogatók.

A megnyitóra összegyűlt szép számú közönséget Tímár Zoltán polgármester köszöntötte. A polgármesteri köszöntő nem ok nélkül volt személyes, hiszen Tímár Zoltán és Kányádi Sándor többször találkozott, és hosszasan el is beszélgetett egymással. Tehették, mivel Mikepércs erdélyi testvértelepülése Kányádi Sándor szülőhelye, egykori lakóhelye, Nagygalambfalva. Éppen ezért, mint ahogy azt a településvezető megfogalmazta, ez a mikepércsieknek egy különleges és tanulságos kiállítás. – Kányádi Sándor maga volt a szeretet nagykövete – emlékezett vissza az emberre Tímár Zoltán, aki elmondta azt is, hogy a tárlat az Őrségből érkezett hozzájuk, itt szeptember 12-éig lesz látható, majd azt az önkormányzat viszi tovább Nagygalambfalvára. Ott a helyi általános iskola a tanévnyitó ünnepségén veszi fel Kányádi Sándor nevét, és arra az alkalomra odakerül a tárlat.

Javította a kiadott verseit

A kiállítást R. Simor Katalin, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa, újságíró nyitotta meg, kezében tartva Kányádi egyik, számára dedikált kötet. Ő maga is személyes emlékeket idézett fel. Elmondta, hogy az erdélyi költő verseivel papírlapokon sokszorosítva, és ebből fakadóan akár pontatlanságokat is tartalmazva, a nyolcvanas években találkozott. Azok a költemények a magyarságról, a méltánytalanságról, a megaláztatásról, a kisebbségi létről szóltak. Azokból a versekből készült az a kötet, amelynek egyik példányát elhozta a kiállításmegnyitóra.

Fotó: Kovács Péter

Egy televízióriport alkalmával találkozott először Kányádi Sándorral, és mi másról, mint a kötetről, a versekről beszélgettek. A költő akkor belelapozott a kiadványba, és több ponttalanságot és hibát is felfedezett, amelyeket aztán ott helyben javított is. – Ettől felbecsülhetetlen értékű ez a kötet – vallott a könyvhöz, Kányádihoz, az emberhez való viszonyáról R. Simor Katalin.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában