évforduló

2021.08.16. 19:36

Filmvetítéssel, beszámolókkal emlékeztek meg II. János Pál debreceni látogatásáról

A Szentatya három évtizeddel ezelőtt látogatott el a cívisvárosba, ennek tiszteletére rendeztek kerekasztal-beszélgetést kedd délután a Kölcsey Központ báltermében.

Fotó: Kiss Annamarie

A beszélgetésen részt vett Fekete Károly református püspök is, aki nemcsak személyes élményeit osztotta meg a jelenlévőkkel, hanem tárgyi emlékeket is bemutatott az emlékezetes látogatással kapcsolatban. – Amikor II. János Pál a Nagytemplomban beszélt, csak a televízióból láthattam, mert a polgármesteri hivatalban kellett szakmai segítséget nyújtanom a sajtó képviselőinek – emlékezett vissza. Keresztes Szilárd nyugalmazott görögkatolikus püspök a pápa szavait idézte fel: A látogatás célja megmutatni, hogy a katolikus egyház elkötelezte magát az ökumenikus mozgalom előtt.

Fekete Károly | Fotó: Kiss Annamarie

Váratlan döntést is hozott II. János Pál

A vetítés után a közönség további érdekességekkel gazdagodhatott az eseménnyel kapcsolatban.

Fotó: Keresztes Szilárd

Keresztes Szilárd püspök tagja volt annak a bizottságnak, melyet a szentatya látogatásának megszervezésére hoztak létre, s mint fogalmazott: baráti légkörben folyt a munka, hogy májusra, az országgyűlési választásokra elkészüljenek. – Két fárasztó nap volt II. János Pál mögött. Esztergom után hajóval Budapestre utazott, ahol este a Parlamentben köszöntötték. Másnap Máriapócsra ment, ahol egy másik arcát is megmutatta: a zárkózott személyiség a hívek láttán egyszerre örömtelivé, nyitottá változott – emlékezett vissza a nyugalmazott főpásztor. Máriapócs kapcsán kiemelte: a zarándokhelyen csaknem háromszázezren gyűltek össze azon a napon, ötvenezren a szomszédos országokból. – A görögkatolikusok a helyi és a környező parókiákon fogadták a messziről érkezőket – idézte fel.

Szilárd püspök végül hangsúlyozta, hogy a Szentatya tudatosan építette fel debreceni látogatását, melynek nemcsak a koszorúvásárlás, hanem a lelki felkészülés is része volt: alapos és mély ismeretei voltak a kálvinista Rómáról.

Fotó: Kiss Annamarie

– János Pál érkezését és ittlétét a nemzetközi sajtó is végigkísérte, a Kölcsey Központ helyén álló művelődési központ épületében gyűltek össze a stábok. Ezt Keresztesné dr. Várhelyi Ilona irodalomtörténész mondta, amikor visszaemlékezett a jeles napra. – Alkalmam volt tanulmányozni a nemzetközi sajtóorgánumok forgatókönyveit, ám a Gályarabok emlékoszlopának megkoszorúzása nem szerepelt benne – emelte ki, célozva ezzel a katolikus egyházfő spontán döntésére, mellyel ő maga helyezte el koszorúját az emlékhelyen. Hozzáfűzte, hogy a pápalátogatás legjelentősebb, legemlékezetesebb eseménye a koszorúzás volt.

Keresztesné dr. Várhelyi Ilona | Fotó: Kiss Annamarie

SZD

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/megerkezett-debrecenbe-ii-janos-pal-papa-szobra-5557433/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában