Kinyílott a céhláda

2021.08.05. 20:32

Debrecent is megmutatja a zsinagógában nyílt kiállítás

Az egyesület első tárlatához nemes cselekedet is társul.

KIállítás megnyitó a zsinagógában

Fotó: Kovács Péter

A Pásti utcai Zsinagóga karzatán nyílt meg a Debreceni Képzőművész Céh Egyesület első kiállítása. A Kinyílott a céhláda című tárlat csütörtök esti megnyitóján Puskás István alpolgármester a zsinagógához vezető megtett út segítségével szemléltette a cívisváros sokszínűségét. Mint mondta, a Modemben nyílt szakrális tematikájú Evangélium 21 kiállítástól indulva a Piac utcai kirakatokban nemzetközi kortárs fotográfia kiállítást láthatunk, a zsidónegyedben érkezve pedig egy impozáns, felújított homlokzatú zsinagógát. Szerinte a karzaton található tárlat a mai Debrecent is megmutatja, azt, hogyan gondolkoznak Debrecenben a kulturális képzőművészetet szeretők és alkotók.

– Az életünket a város különböző tereiben éljük, nemcsak az önkormányzat által fenntartott intézményekben, hanem éppen olyan rendkívüli terekben, mint egy zsinagóga. Az, amit ma itt ünneplünk, egy külső szemlélő számára egyrészt a múltjával, a hagyományaival foglalkozó, másrészt pedig egy nagyon is kortárs, a jelenben élő városnak a képét mutatja. Számunkra, debrecenieknek is hasonló élményt ad, de egy más szemszögből is nézzük az alkotásokat: megerősít bennünket abban, hogy milyen jó ennek a közönségnek a tagja lenni – vallja az alpolgármester.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke kifejtette, nagyon jó, hogy a művészek egy közösséget alkotnak, szerinte ez nagyban növeli a művészeti és az emberi értékeiket is. A kiállítás megmutatja azt, hogy segítik egymást, együtt dolgoznak. Kiemelte, szeretnék, ha a zsidónegyed sok programnak adna helyet a jövőben is. Mint mondta, a Pásti utcai zsinagóga nemcsak a vallási életben fontos, hanem a kultúra és a művészet egy autentikus helyévé alakult Debrecenben. – Szeretnénk minél több olyan eseményt megrendezni, mely mindenki számára nyitott – hangsúlyozta. Szeptember elején kezdődik a zsidó újév, előtte még két koncertet terveznek itt.

Mi a debreceni művészet?

Szénási Miklós újságíró, író a tárlat megnyitásakor azt a kérdést boncolgatta, hogyan jön létre egy közösség, egy alkotókból álló művészeti csoport, és vajon mi tartja össze a tagokat. Mint mondta, csapatban lenni és dolgozni mindig más, ez a művészetre is igaz. Kérdései hada között feldobta azt is, van-e olyan, hogy debreceni művészet. – Ha nincs, miért nincs? Ha van, milyen? – kérdezte. Szénási Miklós úgy véli, a válasz mindezekre a kérdésekre lehet csak évtizedek múlva születik meg, de lehet, már itt van előttünk. Úgy fogalmazott, nemcsak azért különleges ez a kiállítás, mert ez az Debreceni Képzőművész Céh Egyesület első tárlata, hanem azért is, mert nemes cselekedet is társul hozzá. Minden kiállító felajánl egy képet a Covid elleni küzdelemben résztvevő egészségügyi dolgozóknak.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában