Ingyenesen látogatható

2021.08.04. 12:02

A trianoni sorstragédiára emlékezik a vándorkiállítás

A Szent István keresztény hagyatéka – A magyar Szent Korona vármegyéi című vándorkiállítás a Kölcsey központban ingyenesen megtekinthető.

SZENT ISTVÁN KERESZTÉNY HAGYATÉKA – A MAGYAR SZENTKORONA VÁRMEGYÉI Kárpátaljai Szövetség vándorkiállítása A kiállítás Kovach Anton festőművész alkotásain keresztül mutatja be Magyarország vármegyéit. 20210701 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Mediaworks-archív

Egy éve indult útjára a Kárpátaljai Szövetség 17 állomásosra tervezett, Szent István keresztény hagyatéka – A magyar Szent Korona vármegyéi című vándorkiállítása. Az egyedülálló hároméves projekt eredményeként megvalósult az a vándorkiállítás, amely a trianoni sorstragédiára való emlékezés jegyében született. A kiállítást Kovach Anton festőművész képei adják, aki festményein keresztül mutatja be a történelmi Magyarország vármegyeközpontjait. A magyar gyökerekkel rendelkező neves kárpátaljai ruszin festőművész több éven és több ezer kilométeren át tartó művészeti, kulturális és történelmi utazásából született alkotások a valamikor történelmi „Nagymagyarország” 64 vármegyeszékhelyét mutatják be a képzőművészet eszközeivel.

Sajnos a járványhelyzet a szervezet számításait is keresztülhúzta, így a 2020. március 15-re tervezett indulás csak hónapokkal később valósulhatott meg, és egy rövid turné után ismét leállt. A vándorkiállítás Esztergomban, az egykori megyeházán 2020. június 25-én indult, majd Szekszárdon a Művészetek Házában volt teljes egészében megtekinthető tavaly augusztusban, ahonnan a kiállítás azon része, amely a határon túli városokat mutatja be, Pécsre vándorolt, és a Határon Túli Magyarok 28. Összművészeti Fesztiválja részeként volt megtekinthető.

Több mint fél év leállás után július 2-án Szombathelyről indult újra a vándorkiállítás, és a tervek szerint decemberben a híres soproni népszavazás centenáriuma tiszteletére Sopronban zárja az évet – tudatták a szervezők a Kölcsey Központ honlapján.

A kiállítás augusztus 6. és szeptember 5. között tekinthető meg a debreceni Kölcsey Központban.

HBN

Borítókép: A vándorkiállítás szombathelyi állomásán Kovach Anton festőművész mutatja be műveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában