Cannes-i filmfesztivál

2021.07.16. 09:08

Sikergyanús Enyedi Ildikó új filmje

Egy tengerészkapitány és felesége megismerkedésének és házasságának történetét vitte vászonra.

CANNES, FRANCE - JULY 14: Dutch actor Gijs Naber (2nd R), Hungarian director Ildiko Enyedi (R), Fench actor Louis Garrel (L) and producer Monika Mecs (2nd L) arrive for the screening of the film "A Felesegem Tortenete" (The Story Of My Wife) in competition at the 74th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on July 14, 2021 Mustafa Yalcin / Anadolu Agency (Photo by MUSTAFA YALCIN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Fotó: AFP

Mindig ünnep, ha hazai alkotó szerepel a világ első számú filmfesztiváljának a programjában, az pedig különösen nagy szó, ha a hivatalos versenyprogramban indulhat a fesztivál fődíjáért, az Arany Pálmáért. Idén a jelentős hazai és nemzetközi sikereket elért Testről és lélekről című film alkotója, Enyedi Ildikó kapott meghívást a cannes-i hivatalos versenyprogramba, A feleségem története című Füst Milán-adaptációval. A francia–német–magyar koprodukcióban készült alkotásban a franciák egyik legnagyobb kedvence, Léa Seydoux alakítja a főszerepet a holland Gijs Naber és a francia színész-rendező Louis Garrel oldalán. A nagyszabású, háromórás játékidejű kosztümös alkotás hét fejezetben meséli el egy tengerészkapitány és felesége megismerkedésének és viharos házasságának történetét. A viharedzett tengeri medve és a szép fiatal feleség gyanakvással és féltékenységgel mérgezett viszonya több helyszínen és nyelven, gyönyörű képekben elmesélve bontakozik ki előttünk.

A július 14-én este megtartott premiert az ünnepélyes bevonulás előzte meg, ahol a magyar rendezőnő és stábja is pózolt a fotósok sorfala előtt a fesztiválpalota lépcsőihez vezető vörös szőnyegen, hogy a lépcsősoron felérve fogadják a fesztivál vezetőinek üdvözlését. A filmvetítés után hosszan tapsolta és ünnepelte a közönség a meghatódott stábot. Némi üröm az örömben, hogy a film sztárja, Léa Seydoux pár nappal hamarabb covidos lett, így mindenki érdekében úgy döntött, hogy lemond az idei fesztiválon való részvételről.

Az ünneplésre a július 14-i tűzijáték tette fel a koronát. A tengerről fellőtt káprázatos bemutató remekül látszott a palota hídjáról, és méltón zárta volna az estét, ha nem lett volna aznapra még egy versenyfilm a sajtósok számára a programban, így a tűzijáték elcsendesedésével újra a palota egyik vetítőtermébe vettem az utam. A vetítésről kilépve pedig már fél egy is elmúlt, még mindig rengeteg, estélyibe és szmokingba öltözött fesztiválozó és ünneplő volt a Croisette-en és Cannes utcáin.

Váró Kata Anna (Cannes)

Borítókép: Louis Garrel, Mécs Mónika, Gijs Naber és Enyedi Ildikó a vetítés előtt

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/a-cannes-i-forgatagnal-csak-a-filmkinalat-szinesebb-es-valtozatosabb-5444513/

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/matt-damonnal-randevuztunk-cannes-ban-5452940/

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/percekig-zugott-a-taps-mundruczo-kornel-uj-filmjenek-cannes-ban-5455499/

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/szo-szerint-hajba-kaptak-a-hiressegek-a-cannes-i-filmfesztivalon-5461544/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában