kilencvenéves évforduló

2021.07.11. 16:38

Helyi művész készíthet Latinovits-szobrot a Csokonai Fórumba

Juha Richárd szobrászművész nem először formázta meg a színész­óriás alakját.

Egyelőre agyagformában | Fotó: Juha Richárd-archív

Kilencven éve született Latinovits Zoltán, tiszteletére a debreceni képzőművész bronzszobrot készít. A Naplónak Juha Richárd elmondta, hogy a pandémia tetőzése alatt mintázta meg a színészlegenda mellszobrának agyagmodelljét.

– Mindenképp szerettem volna emléket állítani az idén 90 éve született és már 45 éve halott színészkirálynak – tette hozzá. Latinovits a színészi pályáját Debrecenben kezdte el, innen indult el a rövid, mégis teljes szakmai életútja, mely a halhatatlanok közé emelte. – Már tizenöt évvel ezelőtt mintáztam egy Latinovits-portrét, akkor a szobrot még Varga Magda opera-­énekesnő, Cserhalmi György édesanyja méltatta, akinél mindennapi vendég volt az ifjú Latinovits – idézte fel.

A portré agyagmintáját a napokban tekintette meg a szakmai zsűri, és tetszésüknek adtak hangot, hiszen, mint mondták, nincs az országban igazán eltalált Latinovits-ábrázolás.

– Nagyon jó érzés volt mintázás közben hallgatni Latinovits szavalatait, filmrészleteit, ilyenkor megáll az idő, és létrejön a megmintázottal egy sajátos párbeszéd – vélekedett Juha Richárd.

Egyelőre agyagformában | Fotó: Juha Richárd-archív

Eddig minden arra mutat, hogy a szobor megvalósulhat bronzban is, és elhelyezhetik a Csokonai Fórumon belül egy, a Latinovits nevét és immár alakját is őrző terem előtt. – Úgy érzem, ez méltó helyszín, mely életben tartja Latinovits emlékét a következő generációk számára is – fogalmazott. A szobrász úgy véli, a hiteles megformáláshoz kell a szimpátia és a mély tiszteleten alapuló hozzáállás, ami Latinovits irányába nála már évekkel ezelőtt kialakult, ettől függetlenül egyáltalán nem könnyű karakter. – Igyekeztem a fiatalkori vonásokon túl azt a csak rá jellemző szuggesztív tekintetet megragadni. Örülök, hogy ez a szobrom a szülővárosomban marad, és a színdarabbal együtt ezt is megtekintheti a közönség – jelezte végül Juha Richárd.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában