A múlt feltárója

2021.06.04. 19:13

Emléktáblát avattak Esztárban az egykori főlevéltáros tiszteletére

Osváth Lajos egykori főlevéltáros emlékére avatott emléktáblát a szülőfalu és a megyei levéltár.

Fotó: Kovács Zsolt

Az emléktábla tervezése és avatása Szálkai Tamásnak, a megyei levéltár főlevéltárosának kezdeményezése volt. Az emléktábla-avatás a Bihari Levéltárosok Útja projekt nyitórendezvénye és egyben első állomása. A táblát a polgármesteri hivatal falán helyezték el.

Fotó: Kovács Zsolt

Az eseményen köszöntőt mondott Jakab István, az országgyűlés alelnöke, aki az emléktábla-állítást nemes kezdeményezésnek nevezte, amely kapcsolódik a 101 esztendővel ezelőtti nemzettragédiához, amikor a félrevert harangok zúgása adta tudtul a magyarságnak, hogy a nemzet területének kétharmadát elveszítette. – Végtelen szomorúsággal éljük meg ezt a napot, de van okunk büszkeségre is, mert a nemzet talpra állt, intézményeit újjászervezte, és ma már elmondhatjuk a nemzeti összetartozás napján, hogy alaptörvényünkben rögzítve is felelősséget érzünk, vállalunk minden magyarért, éljen bárhol a világban – fogalmazott Jakab István. – A magyar nemzet egysége jelzi azt, hogy a magyarság a küldetését teljesítette és teljesíti az elkövetkező időkben is. Ahhoz, hogy a tiszta, világos és hiteles történelmet tudjuk átadni és az eseményeket tudjuk dokumentálni, szükség van az olyan hiteles emberek munkájára, mint Osváth Lajos, mint a mai levéltárosok. A magyar kormánynak nagyon fontos ez a tevékenység, és az is fontos, hogy a levéltárak megkapják azt a méltó elismerést, és azt a méltó támogatást, ami nélkül nem tudnák magas színvonalon végezni a munkájukat.

Fotó: Kovács Zsolt

Irányt mutatnak a mának

Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a levéltárosok a múltat és a gyökereket tárják fel. Ez a munka pedig soha nem volt annyira fontos, mint jelenleg, amikor az Európai Unió tagállamait egy olvasztótégelybe akarják belegyömöszölni és a nemzetállamok létét megszüntetni. A mostani magyar kormány eltökélt szándéka az, hogy Európával együttműködik, de önálló nemzetként. – A mai fiataloknak iránymutatást és útmutatást adnak a levéltárosok azzal, hogy feltárják gyökereinket, hiszen egy növény is a gyökérből indul ki, a gyökérből kezd növekedni, és a gyökérrel kapaszkodik a földbe – folytatta Vitányi István, majd hozzátette: a Bihari Levéltárosok Útja második állomása Nadányi Zoltán, Bihar vármegye főlevéltárosa révén Berettyóújfalu lesz 2022-ben.

Fotó: Kovács Zsolt

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója és Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesülete elnöke egyaránt méltatta Szálkai Tamás országosan is egyedülálló kezdeményezését a Levéltárosok Útja életrehívását, az emléktábla-állítást.

KZS

El kellett hagynia állását

Osváth Lajos 1866. április 29-én született Esztárban, ahol édesapja tanító volt. Nagybátyja, Osváth Pál a Sárrét történetírójaként ismert. Tanulmányait a Debreceni Református Kollégiumban, majd a nagyváradi jogakadémián végezte. Előbb vármegyei számvevőként dolgozott Nagyváradon, majd 1901-től Bihar vármegye főlevéltárosa lett. Több mint két évtizedes levéltári tevékenysége kimagasló eredményei közé tartozik a járási iratok gyűjteményének kialakítása. 1923-ban kellett elhagynia állását, mert nem kívánt hűségesküt tenni a román királyra. 1931-ben hunyt el Tápióbicskén. Június 4-én annak az Osváth Lajosnak az emléktábla-avató ünnepségén lehetünk jelen, aki a trianoni tragédia után számtalan iratmásolatot készített és hitelesített, majd menekítette át Magyarországra, mivel bizonytalanná vált a megyei levéltár további sorsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában