könyvbemutató

2021.06.10. 18:52

Csikos Sándor: „A megbízásom nem arról szól, hogy tetszelegjek”

A debreceni, Jászai-díjas Érdemes és Kiváló Művész életút-interjúját, valamint pályatársai írásait is megtaláljuk abban a könyvben, melyet a napokban mutattak be a Csokonai Irodalmi Laborban.

Fotó: Molnár Péter

A Csokonai Színház kiadásában jelent meg a Csikos Sándor – Kulisszák nélkül című kötete a napokban.

A művészt a kötet szerzője, Kornya István újságíró kérdésére hivatásáról így fogalmazott:

Csikos Sándor | Fotó: Molnár Péter

– A szerepeken túl, tágabban értelmeztem a színházat, a megbízatásom nem arról szól, hogy tetszelegjek, hanem, hogy elmondjak valamit. A színművész felidézte: sosem jutott eszébe, de nem is lett volna mersze pályát módosítani annak ellenére, hogy nem volt egyszerű a Kádár-rendszerben színházat csinálni. Pályája elején több színházban is megfordult, de évtizedek óta a Csokonai Színház tagja. – Nagy híve vagyok az állandó társulatnak, mert a színésznek így nyílik alkalma megismertetni magát, megismerni a kollégáit és a színházat. Színészi pályát építeni csak társulattal lehet.

Debreceniség, reformátusság

Puskás István alpolgármester köszöntőjében a debreceni identitásról beszélt, melynek Csikos Sándor életében fontos eleme a színházi munka és az Ady Endre Gimnáziumban végzett pedagógiai tevékenység, a fiatal tehetségek gondozása és képzése, melynek köszönhetően országos szinten elismert színészek kerülhettek a hazai társulatokhoz. Csikos Sándor felidézte kapcsolatát Szabó Magdával, melyekből sok közös történetre és vonásra, köztük debreceniségre és a reformátusságra. A színművész több emlékezetes szerepet és előadásról beszélt, összegzéskép úgy fogalmazott: – Hálás vagyok, hogy az ihletet mint kegyelmi állapotot megélhettem.

Egykori tanítványa és színésztársa, Mészáros Ibolya a diákévek alatt „Csikos tanár úrtól” szerzett tudást, a vers és a magyar nyelv szeretetét hangsúlyozta, végül régi tanítványok köszöntő üzeneteit olvasta fel.

A színművész Papp László polgármestert is megajándékozta egy példánnyal | Fotó: Kiss Annamarie

SzD

A Csikos Sándor – Kulisszák nélkül című, gazdagon illusztrált kötete kereskedelmi forgalomban és a Csokonai Színház jegypénztárában egyaránt beszerezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában