a város kameraszemmel

2021.04.14. 12:19

Milyen filmet forgatna Kusturica Debrecenben?

Izgalmas jeleneteket forgatnának a városban a Debrecen kameraszemmel című műsor szereplői.

A város napja alkalmából nemrég Fejér Tamás, a filmszínház igazgatója Mikos Ákos slammerrel, műsorvezetővel és a Streets of Debrecen alapítójával, Löki Viktorral beszélgetett Debrecen kameraszemmel címmel az Apolló mozi közösségi oldalán. A szakemberek azzal a céllal ültek mikrofon mögé, hogy elképzeljék: Debrecen terei, utcái miként funkcionálhatnak filmek, adott történetek helyszíneiként.

Fejér Tamás (balról), Mikos Ákos és Löki Viktor rendezői szemmel is sok lehetőséget lát Debrecen közterein | Fotó: Apolló mozi

Mikos Ákos először arra emlékeztette a közönséget, hogy oldalán korábban már hasonló témában tett közzé információt, összegyűjtött ugyanis nyolc filmet, melyek Debrecenben játszódnak. Ilyen a Fényes udvarban is forgatott Hajdu Szabolcs-film, a Fehér Tenyér. Mint elhangzott, Mikos Ákos a helyszínre kémtörténetet írna, mely a szocializmus idején játszódik, míg Löki Viktor egy lakótelepi gyerek szemszögéből közelítené meg a Fényes udvarban játszódó jelenetet. – A magyar filmgyártásban még nem igazán találkozhattunk katasztrófafilmmel, és mivel a Fényes udvar korábban temető volt, akár zombifilmet is forgathatnánk a helyszínen – vélekedett Mikos Ákos.

Róma, Debrecenben

A #Sohavégetnemérős című zenés játékfilmben egy igazi bulihelyszínként jelenik meg Debrecen, a főtéren és a Nagyerdőn játszódnak különböző jelenetek, amelyek mediterrán hangulatot kölcsönöznek a cívisvárosnak. Az Új esély, vagyis New ­chance című evangélikus filmnek is Debrecen volt a helyszíne.

„Ez a nemzetközi produkció egy dinamikus autós jelenetet is elhozott Debrecenbe, mely a temetőhöz vezető hosszú, fás útszakaszon játszódik”

– tudatta Mikos Ákos. Szerinte egy szikár, napsütötte napon, felröppenő galambokkal és öltönyös járókelőkkel a Dósa nádor tér is olyan hatást kelthet, mintha egy római helyszínen forgatnának jelenetet. Szó volt a macskaköves, fák övezte Holló László-sétányról is, ahol a „boldog békeidőkben” a Medgyessy-gimnázium diákjai igazán new age-es hangulatot teremtettek.

Löki Viktor Emir Kusturicát és Tokay Pétert ültetné a rendezői székbe, ha „végtelen mennyiségű” pénzből forgathatna a cívisvárosban, ahol a kertségi romantika hangulatában gondolkodna, míg Mikos Ákos Debrecen tradicionális képe mellett a belváros és a felújított területek jövőbe mutató látványát is kiemelte. A diskurzusból nem maradhatott ki a Hortobágy sem, bemutatva a betyárok kalandos életét, melyet Mikos Ákos egy Robin Hood-szerű történetben tárna a nézők elé. Löki Viktor a Hortobágy kapcsán egy éjszakai történetet vizionált a csillagos égbolt alatt, mely a hely szépségeit is bemutatná csakúgy, mint Pallagon a Mezőgazdász és a Bánat utca vadregényes hangulatát.

Egy kis (romlott) romantika

Természetesen szó volt az egyik legnépszerűbb műfaj, a romantikus vígjáték esetleges helyszíneiről, többek között a Nagyállomás „romlott romantikájáról” is. Löki Viktor a repülőtéren, Mikos Ákos az Ady téren forgatná a mindent eldöntő jelenetet, főhőse a városházán dolgozó szerelmének magnóval a kezében adna szerenádot egy átlagos kedd délután. Ha szuperhősfilmet forgatnának, azt a BMW-gyár területén, a Jerikó és a Görgey utca tízemeletes házai között, valamint a Debreceni Egyetem főépületénél tennék.

A Debrecen kameraszemmel című beszélgetés meghallgatható az Apolló mozi YouTube-csatornáján és közösségi oldalán.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában