kiállítás

2021.02.26. 15:41

Léleklátomások egy elrendezett világról

Matti Armas Korpela festőművész kiállítása látható az Élettudományi galériában.

Fotó: Kiss Annamarie

A szervezők nemrég virtuális galériasétával is bemutatták a Debrecenben élő és tevékenykedő finn alkotót és kiállított munkáit, de a járvány okozta szigorítások idején talán kuriózumnak mondható, hogy a képzőművészeteknek személyesen is hódolhatunk ezekben a – kulturális szempontból is – ínséges időkben. Matti Armas Korpela Finnország egykori fővárosában, Turkuban született 1947-ben. Tanulmányait szülővárosában fejezte be, iskolái után villamosmérnökként vállalkozást alapított, mely betöltötte életét. Többször járt üzleti úton szerte a világban, így érkezett Magyarországra, Egerbe is. Egerben nem várt új hatásokra és társra talált, mely meghatározta további életét. Itt találkozott Rózával, aki segített neki, hogy művészete kibontakozhasson, és új életre találjon először Egerben, majd Debrecenben. Matti Armas Korpela művészeti hatása magával ragadta Rózát, aki szintén ecset után nyílt, hogy kifejezze érzéseit. Közös kiállításukkal a debreceni közönség többek között 2020 augusztusában találkozhatott az Elméleti galériában.

Fotó: Kiss Annamarie

Tanítványként, tanárként

Már gyermekkorában kedvenc időtöltése a rajzolás volt, a festészetet általános iskolai tanára szerettette meg vele és tanította, mert tehetségesek tartotta a fiatal Mattit. Tudatosan 1979-től kezdett festeni, ekkor művészbarátaival megalapították a Turkui Vasárnapi Festőiskolát, melynek a titkára lett. Később tanulóból tanárrá fejlődött és már ő tanította a fiataloknak az ecsethasználatot, és a színkeverés varázslatos világát. Turkui Vasárnapi Festőiskola csoportjának első bemutatkozása Finnország leismertebb múzeumában volt, amit több csoportos kiállítás követett. Matti mindig elhivatott volt az őt körülvevő egyedülállóan szép finn táj iránt. Ebből az élményvilágból merítkezik ma is, és menti át az utókornak alkotásaiban Finnország varázslatos világát, értékeit. A tájképfestészet áll közel hozzá, az erdők, a vizek, a kövek. Kompozícióit plannerben vázolja fel, majd a szemet gyönyörködtető, művészi kidolgozás következik.

Fotó: Kiss Annamarie

Vissza a természethez

Mattinak aktív dolgozóként munkája nem tette lehetővé a művészi beteljesülést, kevés ideje maradt, hogy szenvedélyének hódoljon. Nyugdíjazása után újra előtérbe kerülhetett a festészet, melyet most is alázattal végez. 2008-ban magyar feleségével, Rózával Magyarországra költöztek: Egerbe, majd 2009-ben Debrecenbe, ahol jelenleg is itt élnek. Matti 2011-ben tagja lett a Nagybányán alakult Maticska Jenő Alkotó- és Képzőművészeti Körnek, 2012-től tagja a Debreceni Alkotó Képzőművészek Körének, de tagja az OKIT országos csoportjának is. A festőművész alkotásait többször is beválogatták a Hajdú-Bihar megyei Őszi tárlatra, több egyéni kiállítása volt Debrecenben, megyénk sok településén, a megyén és Magyarországon kívül is. Első debreceni kiállítását Kiss Lajos galériájában rendezték, sok csoportos kiállításon is bemutathatta alkotásait. 2015 nyarán Gyomaendrődön, a Holló László alkotótábor zárókiállításán Holló László-díjban részesült. Matti munkái megtalálhatóak Magyarország, Skandinávia, Románia és az Egyesült Államok gyűjtőinél is. Az új tárlaton a finn tájak mellett magyarországi, erdélyi alkotásokat is láthatunk, valamint Mattin keresztül betekinthetünk a Kalevala, a finn népi eposz világába is.

Fotó: Kiss Annamarie

– Matti Armas Korpela művészete rendkívül érzékeny: léleklátomás egy csöndes, választékosan elrendezett, sajátságos világról. Arról azonban szó sem lehet, hogy műveinek képzeletbeli, álomszerű világ öltene testet, mert ebben a nemes veretű művészetben a legnagyobb élénkséggel emelkedik a költői szintre a valóság. Ezek a vizek, ezek a dombok, ezek a kövek, fenyvesek valóban vizek, dombok, kövek és fenyvesek, de a valónál sugalmazóbb hatásúak. Tájképein a harmónia és a tökéletesség utáni vágyát sugározza. A tudatos művészi komponálás és a poétikus hangulat a fantázia szárnyalásának művészi ötvözeteként jelenik meg – írja róla barátja, Kerékgyártó Kálmán költő.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában