vásár is lesz

2020.09.08. 14:14

Újra a népművészetet ünnepli hétvégén Debrecen

Többek között néptánc bemutató, fazekas- és kézművesvásár, interaktív programok várják az érdeklődőket.

A megszokottól eltérően ebben az évben május helyett szeptember második hétvégéjén, 11. és 13. között összevont formában tartják a XI. Nemzetközi Fazekas- és a X. Debreceni Népi Kézműves Fesztivál programjait.

Az esemény keddi, beharangozó sajtótájékoztatóján Puskás István kiemelte: nagy öröm a város számára, hogy még a vírushelyzetben is fókuszba kerülhet a a hagyományok éltetése. Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere hozzátette, fontos, hogy a tradíció örök maradhasson, ehhez pedig szükséges, hogy a fiatalok is szerethessék, tiszteljék mindazt, amit felmenőink ránk hagytak.

Idén másként

A koronavírus-járvány miatt nemcsak a rendezvény időpontja, hanem annak programjai is változtatást követeltek.

– Vannak olyan elemek, amelyek megmaradtak, és amelyet már hagyományosan kínálunk az érdeklődőknek. A Nemzetközi Fazekas Fesztivált illetően megmaradt a pályázati kiírás és a reprezentatív kiállítás, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt elmarad az a szakmai utazás, amellyel a mestereket kívántuk meglepni. A Népi Kézműves Fesztivál tekintetében pedig a gyermekek által évek óta nagyon kedvelt vetélkedő, a „7 próbás Ifjú Mester” az, ami meggyengülhet, hiszen a kicsik nem látogathatják jelen helyzetben csoportosan a rendezvényt – ismertette Hubert Erzsébet.

Fotó: Kiss Annamarie

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a Nemzetközi Fazekas Fesztivál keretében hirdetett pályázattal kapcsolatban elmondta: ez alkalommal a fiatalon elhunyt Les Gáborra, a Népművészet Mesterére emlékeznek a megmérettetéssel.

– Mindig egy téma mentén hirdetünk pályázatot, így az elmúlt évek során egyebek mellett bemutatkoztak már lakodalmi és víztároló edények, valamint fazekas dinasztiák is. Idén a mesterek tálakkal és bokályokkal nevezhettek, hiszen a fiatalon elhunyt Les Gábor ezekből a típusú kerámiákból kiemelkedőeket alkotott.

„A pályázati munkákat ebben az esztendőben nem zsűri értékeli, hanem a fesztiválon résztvevő fazekasok szavaznak arra az alkotásra, amely szerintük a legméltóbb a díjra”

– mondta Hubert Erzsébet. A fazekasok munkáit tíz napig tekinthetik meg az érdeklődők a Református Kollégium Múzeumában. A kiállításon szeptember 13-án, vasárnap dr. P. Szalay Emőke etnográfus tart tárlatvezetést.

A háromnapos fesztivál helyszíne ebben az évben is a Csapó utcai sétálóövezet lesz, ahol mintegy tizennyolc pavilonnál húsz fazekas és huszonhét kézműves várja a látogatókat. Az ingyenes, interaktív programokon egyebek mellett korongozást, gyöngyfűzést és nemezelést is kipróbálhatnak az érdeklődők.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában