szakmai nap

2020.09.11. 20:11

A pásztorokról és viseleteikről tanácskoztak

Cifrán-szűrösen címmel konferencia napot tartottak Hajdúsámsonban.

Fotó: Dandé Melinda

A szakmai napon az előadások mellett kiállítással és kézműves bemutatóval várták az érdeklődőket. Dobosné Hajdu Anikó, a helyi Öltögetők Klubja vezetőjének régi álma valósult meg, amikor egy tartalmas és informatív szakmai napon sikerült megismertetni a cifraszűrt, mint viseletet és mint hímzés fajtát is.

Fotó: Dandé Melinda

V. Szathmári Ibolya, P. Szalay Emőke, Vajda Mária néprajzkutató, Koticsné Magyari Márta muzeológus néprajzi és társadalmi vonatkozásban adtak betekintést a pásztorkultúrába, az Alföldre jellemző szűrtípusok sajátosságaiba. A ma pásztoraiként köszöntötték a hajdúsámsoni Sáfián Lászlót és Lajost, akik viseletben, családjuk kíséretében voltak jelen. Soós Kálmánné szűrkészítő és Gyönyörűné Erdei Judit szűrrátétes népi iparművész az ősi magyar férfi viselet készítési folyamatát mutatták be. A hajdúsámsoni Öltögetők Klubja szűrhímzésekkel, Baranyai Baéázs pedig bőrművességével csatlakozott a népi kézművesség bemutatásához. Az eseményt a sámsoni Muskátli Népdalkör dalai színesítették.

DM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában