örömünnep

2020.08.14. 10:21

Felújították a debreceni Szent István-templom orgonáját

Szent István király ünnepén, augusztus 20-án délután fél négytől kettős ünnepet ül a debreceni Szent István egyházközség.

Templombúcsút tartanak, amelyen a szentmisét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatja be, és megáldja a templom felújított orgonáját.Orgonán közreműködik Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész, énekel a templom kiegészített kórusa Kiss Csaba vezetésével – olvasható a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye közleményében.

Az ünnepet követő vasárnapon, 23-án 18 órától pedig dr. Karasszon Dezső orgonaművész ingyenes orgonaavató koncertjére várják az érdeklődőket a templomba.

A debreceni Szent István egyházközség 1997-ben kapta a 2 manuálos 19 regiszteres pneumatikus orgonát Németországból, amelyet Ferencz József egri orgonaépítő bontott le, és változtatás nélkül épített fel a templomban.

23 év után a pneumatika késése, a templom szélsőséges klímája miatt történt repedések, és a belső festés következtében keletkezett porosodás miatt vált szükségessé az orgona felújítása – tájékoztatott bennünket Géczy István, a debreceni templom kántora.

A munkálatokat Paulus Frigyes orgonaépítő végezte, optikai elektromos vezérlést, Setzer kombinációt, játkékrögzítést, új fúvómotort épített be. Felújította a játszóasztalt, a szélládákat, a hibás sípokat, a fúvóművet, valamint teljes tisztítás, intonálás, hangolás történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában