Helytörténet

2020.04.19. 07:00

A Kistemplom toronysisakját 113 éve vitte le a vihar

A presbitérium eredetileg csak ideiglenes lapostető építését határozta el.

Fotó: archív felvétel

A torony vereshagyma alakú sisakját az 1907. április 19-i nagy vihar rongálta meg annyira, hogy egészen le kellett bontani. A bástyatoronyszerű kiképzést Latinovics Mihály, Garda és Tóth István építészmérnökök tervezték, a megépítését pedig Tóth István helybeli jó hírnevű építészre bízta a presbitérium – eleveníti fel a szerencsétlenséget Zoltai Lajos a Debreczeni Képes Kalendáriom 1908-as kötetében.

Az 1908-as kalendáriumból

Vásárcsarnokból lett

A Kistemplom.hu múltidézéséből az is tudható, hogy a 113 éve tombolt, nagy erejű szélvihar a toronysisak bádogjának egy részét tépte le. A presbitérium ideiglenes lapostető építését határozta el, ami angol mintájú pártakoronaként, csipkés attika falazattal készült el. Azóta is bástyaszerű tornya van a templomnak.

A kalandos történetű és sok megpróbáltatást megélt Kistemplom helyén már a 17. század közepe óta állt közös istentiszteletre szolgáló, egyszerű épület. Ez egy szerény imaház volt, melyet színnek neveztek – valószínűleg azért, mert korábban vásári csarnoknak használták. Ez a szín volt a kálvinista Debrecen második temploma a csúcsíveskori Szent András egyháza mellett – írta Zoltai Lajos.

Tűzvész söpört végig

A kalendárium szerint a szatmári békekötés után a város népe „serény szaporodásnak indult, s jámbor életű eleink új, díszes nagy templom építésébe kezdtek”. Az építést az is siettette, hogy 1719. július 17-én a Cegléd és Piac utcák a város házaival, nyomdáival, patikájával, a régi kistemplommal együtt (körülbelül 400 ház) porrá égett.

Még akkor szeptemberben meg is kezdték az építkezést. 1720 tavaszán tető alatt volt a templom, de csak 1721 nyarán boltozták be. Az új templomban 1721. szeptember 15-én már hálát adott az istenfélő gyülekezet.

Elrejtett réztábla

A torony fundamentuma megásásához majd csak 1722-ben fogtak hozzá. 1725. december 5-én feltették a 26 fél pozsonyi vékányi, 462 font súlyú vörösréz gombot is a torony csúcsára (abba pedig réztáblára vésett, latin nyelvű emlékiratot rejtettek), de még 1726-ban is serényen dolgoztak a tornyon. Ebben az évben húzták fel a toronyba a két új harangot, és állították fel az órát 2985 forint költséggel.

A Kistemplom az 1907. április 19-i vihar óta is csonka, ám ma sem elenyésző azok száma, akik örülnének, ha visszaépítenék a hagymakupolát. És természetesen azok is sokan vannak, akik ellenzik ezt, mondván, így különleges, és már így szoktuk meg a Kistemplomot.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában