újra összegyűltek

2020.03.08. 13:27

Játékesküvő, valódi szórakozás a pocsaji vőfélytalálkozón

Menyasszonyok, vőlegények, vőfélyek, zenekar, hatalmas hangulat – mindez a közönségért.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Tizenharmadik alkalommal rendezte meg a település a Lakodalmas- és Vőfélytalálkozót szombaton. Az eseményre tizenhét vőfély érkezett az anyaországból, Erdélyből és Ukrajnából. Mindannyiuk magyarlakta vidékek esküvői, lakodalmas népszokásait hozták el Pocsajba.

A vőfélytalálkozó forgatókönyve pontosan egyezett egy lakodalmas napéval. Sőt, már az előkészületek is másolták a hagyományokat, hiszen itt is volt csigacsinálás, malacvágás, teremdíszítés, tésztasütés. Az igazi produkció azonban a vőfélyek tevékenysége volt. A megnyitóval és a vőlegények kikérésével kezdődött a hagyományőrző esemény a fiús házban, azaz az iskola épületében. Innen gyalog és zenekar kísérettel, nótázva mentek át a lányos házhoz, a tájházba. Ott ismét a vőfélyeké volt a főszerep, hiszen ki kellett kérni a két menyasszonyt. Nem lakodalom a lakodalom, ha először nem egy szép lánynak öltözött legényt ajánlanak a vőlegénynek. Itt sem volt ez másként. A lánykérés után kis vendéglátás, majd immár a lányos ház népével kiegészült lakodalmas menet visszatért a fiús házhoz, a lakodalom színhelyére. Ebéd, a vőfélyek közel négyórás műsora, vacsora, zene, tánc éjszakába nyúlóan, ahogy az egy igazi lakodalomban illik.

Bemutatás, őrzés, átadás

Az eseményt Szőllősi Roland polgármester Pocsaj legjelentősebb kulturális rendezvényének nevezte.

„A kultúra megőrzése mindennél fontosabb. Ez már a tizenharmadik alkalom, a vőfélytalálkozónak van múltja, és lesz jövője is.”

A rendezvényt igyekszünk megújítani. Színesebbre, pörgősebbre tervezzük az esti műsort. Az egyik menyasszonyunk magyar, a másik román népviseletbe öltözött, ez jelképezi, hogy Pocsajban a magyarok mellett román nemzetiségűek is élnek.

Békési Tibor főszervező is az esemény hagyományőrző voltát hangsúlyozta: – Lakodalmas hagyományokat mutatunk be az embereknek. Mindez a kultúránk, a nemzetünk kincsei, amelyek csak úgy élnek tovább, ha ezeket megőrizzük, hozzáteszünk, műveljük. Ami egy lakodalomban elmaradhatatlan, az a vőlegény búcsúztatója, menyasszony kikérője. Ezeket nem lehet elodázni, levékonyítani.

Kathi Lajos a találkozó legidősebbje, már tizenkettedik alkalommal van itt. Fontosnak tartja a hagyományok ápolását, átadását, már csak azért is, mert a vőfélyek szerepét kezdik átvenni a ceremóniamesterek, akik valójában csak műsorvezetők.

„Ha kihal a nemzedékem, kihal velünk együtt a vőfélyeskedés szokása is”

– teszi hozzá.

A két menyasszony, Gábor Andrea és Gavriletténé Tarján Éva már gyakorlottak a szerepükben. Az első alkalommal pontról pontra átvették velük, hogy milyen öltözetben legyenek, mit kel csinálniuk, most, harmadjára pedig már tapasztalatból tudják a menyasszonyszerepet. Gyermán-Berke Edvárd Gábor első alkalommal játszotta el a csúnya menyasszonyt. Mondja, külön nem kellett készülni, csupán kelletni magát a vőlegénynek, aki úgysem őt választja.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában