Euroscola program

2020.02.11. 13:09

Strasbourgban jártak a fazekasos diákok

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium 24 diákja és két tanára, Varga Zsuzsanna és Buda Andrea, február 4-től 8-ig tanulmányi kiránduláson vettek részt Strasbourgban és Franciaország északkeleti régiójában, Elzászban.

Fotó: Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

Az utazás iskolánk 4 tanulójának köszönhető – Lengyel Letícia, Oláh Bianka, Balla Vince Márk, Szabó Olivér Tamás -, akik decemberben megnyerték a 4 for Europe országos középiskolai vetélkedőt (felkészítő tanáruk: Lakatosné Tóth Ildikó). Gimnáziumunk így ötödször vehetett részt az Euroscola programon.

Fotó: Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

A diákok az Euroscola program keretein belül lehetőséget kaptak, hogy az Európai Parlamentben megismerkedjenek a Parlament munkájával, az európai törvényalkotás folyamatával és más uniós nemzetek diákjaival A program során a résztvevők bevezető előadást hallhattak az európai integráció főbb állomásairól, majd ezt követően a diákok maguk is munkacsoportokat alakítottak ki, és parlamenti vitákban tárgyalták meg a legfontosabb uniós kérdéseket. Foglalkoztak a környezetvédelem, a migráció, az emberi jogok, a fiatalok foglalkoztatása és Európa jövőjének témájával. A vita lezárása után természetesen döntéshozatalra is sor került, hiszen így teljes a folyamat modellezése. A program alatt a tanulók kamatoztathatták nyelvtudásukat, valamint a disputázás által gyűjtött tapasztalataikat.

A kirándulás során felfedezték Strasbourg más nevezetességeit, köztük a gótikus katedrálist vagy a Petite France nevű városrészt. Utazásuk alatt ellátogattak Riquewihr és Colmar városokba is, ahol mesés történelmi hangulattal találkoztak. A program zárásaként Stuttgartban a Porsche Múzeumba tett egy rövid látogatást a csoport.

Az egész ,,delegáció” fantasztikus élményekkel gazdagodott ez alatt a pár nap alatt és a tanárok nagyon bíznak abban, hogy az az elmúlt évekhez hasonlóan, még lesz lehetősége iskolánknak részt venni az Euroscola programban.

Lovas Bálint, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium 11.D osztályos tanulója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában