irgalom nélkül

2020.01.30. 20:30

Az új dal csak a kezdet, nincs megállás a Heartkillernél

Koncertek, videóklipek és jótékonyság: sűrű év vár a debreceni metalzenekarra.

Fotó: Sztelek Renáta

Új dalt mutatott be közelgő kislemezéről a debreceni Heartkiller; a bő négyperces, egyszerre húzós, ám dallamos témákkal operáló Irgalom nélkül az áprilisban megjelenő Mélyütés EP előfutára.

Forrás: Heartkiller

A zenekar gyökereiről, koncertélményekről, a társadalmi szerepvállalás fontosságáról és természetesen a friss nótáról Nagy Gábor „Kenny” énekest kérdeztük.

Igazi csapatmunka

- A történet 2010 nyarán kezdődött, amikor a Heartkiller elődje, a Poisoned Tear feloszlott, ezután néhány változtatást eszközölve újjáalakítottam a zenekart – avat be a kezdetekbe Nagy Gábor. – Magammal hoztam Nagy Róbert basszusgitárost, a korábbi dobost, Szunyoghy Mátét és két új gitárosként Pindzsuja Bence, valamint Tóth Balázs szállt be – teszi hozzá. Ekkor még Black Jack néven futottak, és többek között a 2010-es debreceni virágkarneválon is koncerteztek, amely az akkori új formáció debütáló bulija volt. – 2010 őszén a korábbi gitáros, Kis Sándor jött Tóth Balázs helyére. Ezt követően 2011 elején hívtam meg a zenekarba Csiszár Gábor dobost, majd szeptemberben vettük fel a Heartkiller nevet. 2012-ben Pindzsuja elhagyott minket, hogy klasszikus zenei tanulmányaira koncentrálhasson, innentől kezdve működtünk így, négyes felállásban 2019 tavaszáig, amikor is nyolc év után ismét két gitárral kezdtünk dolgozni. Ekkor csatlakozott másik gitárosként Szabó Loránd, valamint csere történt basszusgitáros poszton is: Gulybán Márton váltotta az alapító basszerost, Nagy Róbertet – emlékeztet az énekes, aki szerint a dalszerzés, a stúdiófelvételek, a videóklipek, a színpadi előadás és a szervezés terén tudtak a legtöbbet fejlődni az együttes kilencéves pályafutása során.

A zenekar tagjai: Gulybán Márton (balról), Szabó Loránd. Nagy Gábor „Kenny”, Kis Sándor és Csiszár Gábor | Fotó: Sztelek Renáta

A zenekarnál abszolút közös munka a dalszerzés kreatív folyamata. Mint Nagy Gábortól megtudtuk, mindig a gitárosok, a hangszeresek hozzák az alapötleteket, az alaptémákat. Ő általában kész dalvázlatot kap a srácoktól, amire később aztán kidolgozza az énektémákat, az énekdallamokat, majd megírja a szöveget. Nemrég viszont új módszert is kipróbáltak: összeültek a gitárosok, és mindenki „bedobta a közösbe” a saját témáit. A megszavazott ötletekből aztán együtt raktak össze egy dalt. A témákat formálták, variálták, közben a zenekar házi stúdiójában vették fel az anyagot. – Ha ezek megvannak, akkor a próbateremben elkezdjük összepróbálni a dalokat, melyek idővel majd beérnek.

„Menet közben persze előfordul, hogy változtatunk az alapötleteken, próbatermi demókat készítünk, hogy később visszahallgathassuk, kiszűrhessük a hibákat. Aztán ha már elég jónak és ütősnek érezzük a nótákat, akkor mehetünk a stúdióba rögzíteni őket”

- húzza alá Nagy Gábor.

Régi és új

A csapat január 30-án mutatta be YouTube-csatornáján legújabb dalát, az Irgalom nélkült, melynek szövege az önbizalom, az önmagunkért kiállás témáját boncolgatja. – Mindannyiunknak vannak álmai, mindannyiunknak vannak vágyai. A döntés rajtunk áll: ezek megmaradnak csak álmoknak, vagy felemeljük a hátsónkat, és teszünk azért, hogy ezen vágyak ténylegesen valóra váljanak. Az út során természetesen vannak visszahúzó tényezők, akadályok, kétkedő emberek, akiknek meg kell mutatnunk, hogy elszántak és kitartóak vagyunk. A dal azoknak szól, akik nem hisznek önmagukban kellőképpen. Állj fel, és mutasd meg! – részletezi a szám mögött húzódó üzenetet Nagy, akit a dalnak helyt adó, tavasszal landoló Mélyütés kislemezről is kérdeztünk.

- Olyan dalcsokrot válogattunk össze, ami reményeink szerint elég rendesen lezúzza majd az arcokat és a hallójáratokat. Lesznek köztük új dalok, valamint néhány korábbi is, amiket újravettünk, újrarögzítettünk – avat be minket Nagy. Hozzáteszi: új basszusgitárosuk, aki a dalszerzés mellett hangmérnöki és hangtechnikusi feladatokat is ellát, az elmúlt hónapokban keményen dolgozott a stúdióban, hogy kiválóan megdörrenő lemez születhessen. A zenekar elégedett a hangzással, és remélik, másoknak is tetszik majd.

Jó ügyért

A Heartkiller természetesen a színpadon is rendkívül aktív. Közösségi oldalukon " target="_blank" rel="noopener noreferrer">épp a napokban jelentették be idei első fesztiválfellépésüket, mely az erdélyi Hargitafürdőn lesz nyáron, egy motorostalálkozón.

Egyik legemlékezetesebb koncertélményük is ehhez az összejövetelhez kötődik: a 2017-es bulin nagy színpad, óriáskivetítő és igazi székely vendégszeretet fogadta őket, de a szintén fellépő Kowalsky meg a Vega és a Road tagjaival is tudtak váltani pár szót.

Mint azt Nagy Gábor aláhúzza, a tavaszi időszak általában a pihenésről, a dalszerzésről, a szervezésről szól, koncertezni inkább nyáron, de főként ősszel szoktak.

Az együttestől a társadalmi szerepvállalás sem áll távol. Ősszel például beszálltak a Tetris Challenge-őrületbe (a kihívás lényege, hogy egyetlen, felülnézetből készített képen tekinthetjük meg, milyen eszközöket igényel egy-egy foglalkozás), de a zenekarhoz köthető a tavaly és tavalyelőtt is megrendezett debreceni Heartkiller Halloween Party is, melynek teljes bevételét mindkét évben a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak ajánlották fel.

- Jó érzéssel tölt el minket, ha jót cselekszünk, és ezáltal talán másokat is ösztönözhetünk – emelte ki Nagy Gábor, majd elárulta, hogy az idei halloween-buli is szervezés alatt áll; a pontos időpont már megvan, és a fellépők névsora is körvonalazódik.

És hogy mit hoz számukra a 2020-as év? Sűrű a program, rengeteg a teendő: a zenekar jelenleg dalokat ír, Nagy a nyári és az őszi koncerteket szervezi, de a közelgő EP-megjelenéssel kapcsolatban is akad még tennivaló. Ezeken túlmenően a csapat egy feldolgozással is készül. – Nyáron a fellépések mellett rögzíteni szeretnénk néhány dalt, hogy az őszi koncertsorozathoz igazítva ismét friss anyaggal jelentkezzünk, valamint új videóklipek is vannak tervben. Egy biztos, unatkozni nem fogunk, mindig van mit csinálni. De ki tudja, még mi lesz?! Az ember tervez, az Isten végez – zárja szavait Nagy Gábor.

Raffer Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában