nádudvari fekete kerámia

2019.12.12. 18:45

Életre szóló élmény volt a díjátadó

Prima díjat kapott a Fazekas dinasztia a Magyar népművészet és közművelődés kategóriában.

Fotó: A család magánarchívuma

Hétszáznál is több jelölt közül választották ki idén tíz kategóriában azt a harmincat, akik részt vehettek december 6-án, Budapesten, a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében tartott Prima Primissima Alapítvány díjátadó gálaestjén. A magyar népművészet és közművelődés kategóriában megyénkből, Nádudvarról a Fazekas dinasztiát, a nádudvari fekete kerámia mestereit jelölték, akik Prima díjat kaptak. Nemcsak a családnak, településnek és megyének, de a magyar tárgyalkotó népművészetnek is nagy dicsőséget szereztek ezzel a díjjal.

Három kategória győztesei

A gálaestre elkísérte a család tagjait Maczik Erika polgármester és Réz Szilárd alpolgármester is. A Művészetek Palotája (rövidebb nevén MüPa) nemcsak külsőleg, hanem belsőépítészetileg is impozáns, a hangversenyterem 1600 fő befogadására alkalmas. Akik látták a tévéközvetítést, meggyőződhettek arról, hogy milyen jól szervezett, gördülékeny volt az est, melyet a köztársasági elnökön kívül több miniszter, államtitkár, közéleti személyiség is megtisztelt jelenlétével. Három kategória győzteseit hirdették ki egy-egy blokkban, közben Vivaldi: Négy évszak című művének tételei hangzottak el különböző stílusú együttesek feldolgozásában.

A magyar népművészet és közművelődés kategóriában Prima Primissima díjas lett Balogh Kálmán cimbalomművész, a Fazekas dinasztiához hasonlóan Prima díjban részesült a szamosújvári Téka Alapítvány. A díjat, Szmrecsányi Boldizsár (BOLDI) ezüstszínű kisplasztikáját a család képviseletében Fazekas Ferenc, a Népművészet Mestere vette át, Csányi Sándor alapítványi elnök gratulációjával. A díj egy az íját magasba emelő íjászalak, amely a többiek felé emelkedést, a teljesítmény és a tehetség szárnyalását, a magasra törést jelképezi. Ráadásul az íj és íjászat kapcsolódik a magyarsághoz, honfoglaló őseinkhez. A hivatalos programot Handel Messiás című oratóriumának Hallelujah tétele zárta, majd fogadáson cserélhettek eszmét a díjazottak és a megjelentek.

A Fazekas család tagjainak és a város vezetőinek örökre szóló élmény marad a kitüntetésátadás és ünnepség. Egyik gratuláló azt írta: „Büszke vagyok, hogy én is nádudvari vagyok!” Higgyék el, mi is nagyon büszkék voltunk erre, ott a MüPa-ban is! – osztotta meg élményeit a Naplóval Fazekas Ferenc felesége, Fazekasné dr. Sutus Lenke.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában