betlehemes találkozó

2019.12.08. 18:07

Debrecenbe csak a legjobbak érkeznek

Tizenkilenc csoport mintegy kétszázhetven résztvevője szerepelt a XXIX. Nemzetközi Betlehemes Találkozón.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Vasárnap befejeződött a XXIX. Nemzetközi Betlehemes Találkozó, amelyen a Kárpát-medence magyar lakta területeiről érkezett csoportok mutatták be lakókörnyezetük karácsonyváró népszokásait.

A csoportok 2013 óta meghívással érkeznek a találkozóra, amelyet az 1991-es kecskeméti indulás után Budapesten folytattak, majd a helyszín 2006-ban került át Debrecenbe. Így a megyeszékhelyünk ebben az évben már a tizennegyedik alkalommal adott otthont a hagyományőrző, értéket továbbadó rendezvénynek. Hajdú-Biharból ezúttal Konyárról, Nyíradonyból, Derecskéről és Tépéről érkezett csoportok mutatták meg településük Jézus eljövetelét váró hagyományát. A találkozó abban is segít, hogy a lehető legjobb, a legarchaikusabb játékformák menjenek tovább. Újítás persze van, már csak azért is, mert évről évre vannak új szereplői a betlehemezésnek.

Segíti a hagyományok átörökítését

Magas szintű játékokat láthattunk; ez már egy válogatás, ami Debrecenben bemutatkozott – értékelte eképpen Gyöngy Péter főszervező a vasárnap befejeződött XXIX. Nemzetközi Betlehemes Találkozót. Mint mondta, Debrecenbe már tényleg csak legjobbak érkeznek. – Nem az itteni színpadi játéknak szól a hagyomány, hanem hogy a saját közegükben, saját településükön mutassák be azt. Járják házról házra a családokat, és oda viszik el a születés örömhírét. Ez a funkciója a játéknak. A találkozón ugyan színpadon adják elő a csoportok, de az alapvető funkcióval tisztában vannak, és nem mennek el a produkció irányába. Nagyon profi módon készülnek, de nem lépik át az amatörizmus határát, nem akarnak színpadi produkciót. A játszók egyszerű hétköznapi emberek, akik év végén összeállnak, és elkezdik a játékot megélni, átélni, és így tudják hitelesen közvetíteni – fogalmazott Gyöngy Péter.

Hozzátette, hogy az anyaországban a betlehemes találkozó hatására sok helyen ismét a felszínre kerültek az évtizedeken keresztül nem játszott, már-már feledésbe merült betlehemezések. Székelyföldön vagy a Felvidék bizonyos területein nem szakadt meg a hagyományátadás. Ott az öregek tanították a fiatalokat. Hajszál pontosan adták át a játék minden mozzanatát, mert ez nemcsak szöveg és nemcsak ének, hanem annál sokkal több, dramaturgiája és koreográfiája van a játékoknak.

– A találkozó lényege, hogy biztassuk a csoportokat, hogy a saját közegükben, a saját hagyományaikat újraéltetve folytassák a betlehemes tradíciót. 2015-ben a betlehemes találkozó a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének jógyakorlatok regiszterébe került. A találkozó fő feladata, hogy segítse ezeket a csoportokat az átörökítésben, a betlehemes hagyomány ápolásában.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában