forenzikus esztétika

2019.11.17. 19:04

Hűlt helyek nyomába eredtünk

Szabolcs egy nagyobb kiállítás után, könyvben örökíti meg a bűnös helyszíneket.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Mucsi Emese, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora, és az alkotó Barakonyi Szabolcs fotóművész közös tárlatvezetésen avatták be a közönséget a Hűlt hely című kiállítás mondanivalójába, szombaton a B24 galériában. Szabolcs négy éve foglalkozik forenzikus esztétikával, és három éve készít Hajdú-Bihar megye legkülönbözőbb bűnügyi helyszínein dokumentarista fényképeket. Az alkotó helyszíni fotográfiái a bűnügyi környezet eredeti állapotának egyszeri és megismételhetetlen pillanatát rögzíti.

A galériában 48 kép „díszíti” a falakat, de az alkotó elmondta, több ezer kép közül lehetne még válogatni, melyeket közel 100 helyszínen készített. – A kapcsolatom a helyi rendőrséggel, a megyei sajtóosztályon kezdődött. Később Király Attila rendőr őrnagy szárnyai alá kerültem, s ha vannak események, történések, akkor ő mai napig azonnal szól – idézte fel a Debreceni Rendőrkapitánysághoz fűződő kapcsolatát Szabolcs.

Kiállítás, majd könyv

A forenzikus vizsgálat első, gyakorlati eseménye a bűntett helyszínén, a tetthelyen zajló rendőrségi szemle, ahol összegyűjtik a szakértők a felderítéshez és a bizonyításhoz szükséges, nyomokat, valamint bűnjeleket. A helyszínen fényképezőgéppel, különböző léptékben megörökített tárgyak, tárgycsoportok nélkülözhetetlen részét képezik a későbbi bűnügyi-rendőrségi munkának.

– A kiállításnak a célja, hogy bemutassam azt, amin dolgozom. Kis kalandozásra hívjam a nézőt, s gondolkodásra bírjam a megismerésről, a nyomozásról és a dolgok kiderítéséről, melyhez én vizuális képet adok – vallja Szabolcs. A kiállítás november 30-ig látogatható, s az alkotó itt nem áll meg, ugyanis mint a Naplónak elmondta, egy még nagyobb kiállítást szeretne természetesen e témában készített fotókból, aztán pedig egy könyvet kiadni. – A kiadványban a képek folyama egy olyan struktúrát akar biztosítani, amit az olvasással kapcsolatban már megszoktunk, a képeknél viszont kevésbé – tudtuk meg a fotóművésztől.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában