igazi kincsek a Tisza-palotában

2019.10.02. 07:00

Hegyi gyorsvonatot találtunk Debrecen belvárosában

A csillogó gőzmozdonyok lélegzetelállító aprólékossággal idézik fel a boldog békeidőket és azok díszes közlekedéstechnikai világát.

Fotó: Molnár Péter

Pöfögő masinák évtizedek óta nem közlekednek (legfeljebb csak nosztalgiajáratként), ám van két mozdony, melyek ma is megtalálhatók a cívisváros szívében. Igaz, a nyilvánosság nem láthatja mindennap, de a Napló munkatársainak most sikerült bejutniuk a „titkos remízbe„.

Ez a különleges hely a Piac utcai Tisza-palotában működő MÁV-igazgatóság lépcsőházában bújik meg. Ott pompázik a két nagyméretű modell, melyek lélegzetelállító aprólékossággal idézik fel a boldog békeidőket és azok díszes közlekedési technikai világát. A míves makettek mibenlétéről a vasúttársaság és a közlekedési múzeum adott részletesebb információkat.

A fiumei vonalon robogott

Ezek szerint az egyik masina a Szikszó. Ennek a műtárgynak a megnevezése: Szikszó nevű TVV, majd MÁV II d, majd MÁV 239 sor. A gőzmozdonymodell 1:5 méretarányú. A 291x60x90 centiméter méretű, és mintegy 400 kilós mozdony eredetijét a volt MÁV Miskolci Műhelyben gyártották 1895-ben. A TVV személyvonati szerkocsis gőzmozdonysorozata, amelyből 1870 és 1872 között 20 darab épült. 1880 után IId néven a MÁV állományába kerültek.

 

A Tisza-palota másik csodaszép kis mozdonya a 320.009 psz. gőzmozdonymodell, melynek adatai a következők. A műtárgy megnevezése: MÁV 320,009 (MÁV Ih 649) hegyi gyorsvonati gőzmozdony szerkocsi nélkül. Készítése helye és ideje: MÁV Nyugati Főműhely, 1897. A mérete 202x63x98 centiméter, a tömege pedig megközelítőleg 450 kilogramm. Az eredeti jármű egy hegyi gyorsvonati szerkocsis gőzmozdonytípus, ami a fiumei vonalon üzemelt.

Európában a második

Ez a típus volt a második 2’C tengelyelrendezésű mozdonysorozat Európában. Nyíregyházán volt kiállítva 1991-ig, azután történt meg átszállítása a MÁV Debreceni Igazgatóságra tartós kiállítás céljából.

S mivel kívülállók élőben csak kivételes alkalmakkor gyönyörködhetnek a kis járművekben, azt javasoljuk, lapozzanak fentebbi galériánkba, s egy kiváló időutazáson csodálhatják meg a régi idők mesterműveit.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában