Sajtótájékoztató

2019.08.16. 16:21

Telt házas az 50. Debreceni Virágkarnevál

Debrecen városára nyugodtan ki lehetne tenni a megtelt táblát az augusztus 20-ai hosszú hétvégére.

Fotó: Kiss Dóra

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés előzi meg az 50., jubileumi virágkarnevált. A programsorozat százezreket vonz a cívisvárosba, a jegyek és a belvárosi szálláshelyek 99%-a péntekre már elfogyott. A szervezők mellett a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai egységesen, nagy erőkkel készülnek a grandiózus eseményre.

– A Debreceni Virágkarnevál kiállta az idő próbáját, és ma már jogosan mondhatjuk: a város egyik legnagyobb brandjévé vált – mondta a pénteki sajtótájékoztatón Komolay Szabolcs alpolgármester. 2019-re az igazi nagy fesztiválok között szerepel, melyre hetekkel korábban kell jegyet váltani, különben lemarad róla az érdeklődő.

Biztonságban

A katasztrófavédelem és a rendőrség egységesen nagy erőkkel készül a rendezvényre. Mosolygó Csaba rendőr alezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője elmondta: a menetútvonalon, a stadion környékén és az Egyetem téren is biztosítják a rendet. Az alezredes felhívta a figyelmet, hogy a közlekedési rend és a parkolás szabályai megváltoznak a karnevál idejére. Azt javasolják, hogy az autóval érkezők a Kölcsey Központ, a Hal köz, a Fórum bevásárlóközpont, a Tesco Áruházlánc, valamint a város egyéb mélygarázsaiban parkoljanak. A katasztrófavédelem zöld jelzőtáblák kihelyezésével segíti majd a turistákat a tájékozódásban, hogy a lehető legegyszerűbb útvonalakon tudjanak a helyszíneken közlekedni – mondta dr. Nagy Imre tűzoltó ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője.

Fényfesztivál

Ezúttal is lesz 3D mapping, azaz monumentális épületvetítés, melyet 2019-ben új csapat, a nemzetközileg elismert alkotócsoport, a LimeLight kelt életre. Az esemény visszatér első helyszínére, az Egyetem térre, ahol az egyetem impozáns főépületének homlokzata augusztus 19-ig mindennap újjászületik este 9-től éjfélig. Mindemellett az ember és a természet viszonyát, s annak a digitális korban való fontosságát szimbolizáló köztéri műalkotásokkal, installációkkal is várják az érdeklődőket a Békás-tónál – tette hozzá Dávid István, a LimeLight alapítója.

Családi program

Bódor Edit főszervező elmondta azt is, hogy a karnevál igazi családi esemény is egyben, amelyen tiszteletbeli nagykövetként jelen lesz többek között Bókai Zoltán, a Pécsi Nemzeti Színház zenei vezetője, karmestere; Tóth Károly előadóművész; Tenki Réka Jászai Mari-díjas színművész; Takács Nóra műsorvezető, valamint az Esztány család is Csíkszentlélekről.

Az ínyencek szombaton a Fiesta Cubana programsorozat által a Baltazár Dezső téren megismerkedhetnek a kubai gasztronómiával is. A látványos programsorozat ékköve a Karneváléj „ahogy még nem láttad” címmel augusztus 20-án a Nagyerdei Stadionban. Az elmúlt 50 év legjobb magyar előadói közül 20 ezer ember előtt lép színpadra többek között Lovasi András, Pál Dénes, Szekeres András, Falusi Mariann, valamint a debreceni születésű Vásáry André és Hajdú Steve is.

Jó hír, hogy a 20-ai ünnepet követően 21-én a „Táncol a Város” program keretében 19 órától ismét látható lesz a táncosokkal tarkított karneváli menet. A 4 napos programsorozat záróakkordjaként a Magna Cum Laude lép színpadra 20 óra 30 perctől.

LB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában