csökmő 800

2019.08.18. 10:40

Emlékművet avattak a jubileumi év tiszteletére Csökmőn

A fából készített köztéri alkotás készítője Kádár Dániel, aki Csökmő első díszpolgárának a fia.

Fotó: B. Kiss Andrea

Ebben az évben ünnepli írásos említésének 800. évfordulóját a dél-bihari falu. Ebből az alkalomból az önkormányzat 2019-et jubileumi évvé nyilvánította, aminek legfőbb eseményét augusztus 17-én tartották.

Az emlékkő mellé

Délelőtt a szabadtéri színpadon a Bihar Citerazenekar, a Debreceni Népi Táncegyüttes és Turzó Boglárka népdalénekes színvonalas közreműködése mellett Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a jubiláló Csökmőt. A közönség ezt követően átvonult a falu központjában elhelyezett jubileumi emlékműhöz, ahol Nagy Tibor polgármester mondott beszédet.

A fából készített emlékmű alkotója, Kádár Dániel, aki Csökmő első díszpolgárának a fia. Az emlékművet a Csökmői Hagyományőrző Egyesület ötlete alapján és segítségével az önkormányzat állította. A Csökmő írásos említésének 800. évfordulójának tiszteletére emelt emlékművet a korábbi, a falu 775. évfordulójára alapított emlékkő mellé lett helyezték el. Pajna Zoltán, Nagy Tibor és a Csökmői Hagyományőrző Egyesület elnöke, Z. Nagy Tibor közösen leplezték le az alkotást. Az emlékműre Szabó Gyula református lelkész adta áldását, néhány ünnepi gondolat kíséretében. Turzó Boglárka éneke zárta az ünnepséget, amit Szabó Imre konferanszié vezényelt le.

Fotó: B. Kiss Andrea

Az ünnepséget a megyei közgyűlés elnökén és alelnökén kívül megtisztelte jó néhány környékbeli polgármester, valamint a Berettyóújfalui Járási Hivatal vezetője, Pálfi Anikó is. Ebédre minden jelenlévőt a Csökmői Tájház látott vendégül, ahol a sok finom étel mellett helyi kézművesek mutatták be portékájukat és kínáltak kóstolót termékeikből. Itt is felcsendült a népdal, valamint a Tájház kiállításait is bárki megtekinthette.

B. Kiss Andrea

Borítókép: Pajna Zoltán mondott ünnepi beszédet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában