Megkezdődött a nyári egyetem

2019.07.22. 17:14

A nyaruk hátralévő részét a magyar nyelvnek szentelik

Továbbra is nagyon népszerű a külföldiek körében a Debreceni Nyári Egyetem.

Fotó: Matey István

Megnyitották a Debreceni Nyári Egyetem 92. tanévét. A magyar nyelvet tanulni vágyó külföldi diákok ebben az évben 156-an vannak, és 33 országból érkeztek a cívisvárosba. A legnagyobb létszámban, 55 fővel Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Oroszország és Ukrajna képviselteti magát. Őket követik az angolszász országok: Kanadából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Új-Zélandról összesen 30-an szeretnék elmélyíteni magyarnyelv-tudásukat. Csaknem egyforma arányban (17-en, illetve 18-an) lesznek jelen ázsiai és német anyanyelvű diákok. Indonéziából, Tajvanról és Izraelből is jönnek hallgatók. A legidősebb diák 78, míg a legfiatalabb 15 éves.

Magyar gyökerekkel

A négy hétig tartó nyári egyetem megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem (DE) tudományos rektorhelyettese elmondta: a debreceni egyetem diákjai közül mindig sokan jártak külföldre tanulni, ugyanakkor sok külföldi hallgató választotta az itteni egyetemet. – A magyar nyelv és kultúra ápolása éppen annyira fontos feladata az egyetemnek, mint a tudósfők képzése – jelentette ki. Kiemelte, a nyári egyetem résztvevői közül sok olyan van, akik valamilyen magyar gyökérrel rendelkeznek.

 

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta, a város egyre inkább nemzetközivé válik. Hamarosan indul a nemzetközi iskola, német nyelvű általános iskola és gimnázium kezdi meg működését. A Dózsa György Általános Iskolában és a Csokonai-gimnáziumban már most is vannak kétnyelvű képzések. Egyre erősebbek Debrecen nemzetközi kulturális és gazdasági kapcsolatai. – Ezek a folyamatok a magyar nyelvet is felértékelik – vélte. Hozzátette: Debrecen hídszerepét erősítendő, a város idén öt nyári egyetemi ösztöndíjat finanszíroz.

Egyre több kínai diák

Dr. Csatár Péter, a DE Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettese hangsúlyozta, hogy az elmúlt másfél évben 3-4 olyan nagy kínai egyetemmel sikerült szerződéseket aláírniuk, amelyek hozzájárulnak a nyári egyetem sikeréhez, onnan is egyre nagyobb számban érkeznek hallgatók. A Debreceni Egyetem ősszel és télen saját külföldi diákjainak is meghirdet a magyar nyelvet és kultúrát bemutató, angol nyelvű kurzusokat – emelte ki. Arról is beszélt, hogy a nyári egyetem oktatóit adó Bölcsészettudományi Kar két ösztöndíjat biztosít a rendezvény résztvevőinek.

Dr. Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem ügyvezető igazgatója kiemelte: a nyelvórákon kívül olyan extra programok is várják a nyári egyetem hallgatóit, mint például éjszakai városnézés, magyar ételek készítése, valamint biciklitúra vasárnap. Kérdésünkre elmondta: a szláv országokból érkezők száma valószínűleg azért emelkedett meg jelentősen, mert egyrészt a visegrádi országok között egyre szorosabb az együttműködés, így többen szereznek tudomást ebben a régióban erről a rendezvényről, illetve Oroszországban, Ukrajnában kicsit javult az ott élők anyagi helyzete, így könnyebben ki tudják fizetni az itteni költségeket.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában