Tisza-parti fesztivál

2019.07.08. 08:00

Csege megszeretteti velünk a halat

Tíz-tizenkétezer embert vártak a 12. Tiszacsegei Halászlé Fesztiválra szombaton.

Fotó: Matey István

„Ebben az évben az Agrárminisztérium meghirdetett egy akciót: a halfogyasztás növelését tűzte ki célul”

– mondta el a Naplónak Nagy Sándor, a csegei halászcsárda tulajdonosa, a XII. Tiszacsegei Halászlé Fesztivál főszervezője.

Javítani az átlagot

Mint hozzátette, sajnos Magyarországon az egy főre jutó fogyasztás az európai átlag alatt áll, ezen pedig mindenféleképpen változtatni kell. – Úgy gondolom, egyik élen járói vagyunk ennek az ügynek: nagyon sok olyan ember volt, aki nem szerette a halat, és itt kóstolta meg először, halfogyasztóvá vált. Reméljük, hogy egyre többen lesznek ilyenek! – vélekedett a szakember.

Hangsúlyozta: a csegei halászlé ünnepén megjelenő rengeteg ember bizonyítja, hogy népszerű ez az étel.

Kígyóztak a sorok a halért

Valóban, hatalmas volt a tömeg, és még nagyobbnak tűnhetett azok számára, akik a szabadban főzött, fél­áron kínált halászlét szerették volna megkóstolni. Úgy látszott azonban, ez mégsem tántorított el senkit, az emberek hajlandóak voltak kivárni a kígyózó sorokat.

Nagy Sándor kérdésünkre elmondta, a halászlében keszeg, kárász és más halak részei képezik az alapot, amit passzíroznak, betétként pedig harcsa szerepelt. – Azt tudni kell, hogy nálunk az összes halétel filézett, kivéve a halpatkó, mert azt nem lehet kifilézni. A mai napra több tonna alapanyaggal, többek között négyezer darab halpatkóval, és több száz kiló keszeggel, kárászszal készültünk. Ez utóbbiak csak sütésre várnak – magyarázta a tulajdonos, aki szerint egy ilyen halpatkóból egy személy legfeljebb kettőt tud elfogyasztani, annyira kiadós.

A rendezvényen családi programokat kínáltak, reggeltől kirakodóvásár, kézművesek, népi iparművészek, bazárosok, édességárusok és egy vidámpark várta az érdeklődőket, és a messzebbről érkezők – főként a gyerekek – számára látványosságnak minősült a tiszacsegei komp is.

Családbarát nap

A forgatag folyamatosan cserélődött, sokan néztek szét délelőtt, vásárolgattak, mások a csegei strandon töltötték az időt, és csak a délutáni vagy esti programokra érkeztek meg. Három órakor kezdődött a műsor: helyi hagyományőrző csoportok, tánccsoportok indítottak, az esti főműsort pedig – már szinte hagyományosnak mondható módon – az Abrakazabra adta.

Nagy Sándor elmondta azt is, hogy több mint két hetet készülődtek a rendezvényre. A szolgáltatások között az ingyenes parkolás is szerepelt: több ezer autónak biztosítottak helyet a város szélén. Igaz, aki későn érkezett, annak hosszabb, 6–8 perces sétát kellett tennie a helyszínig.

Ez azonban igazán üdítő volt a gát tövében. A szúnyogokat pedig nem hívták meg.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában