Hit

2024.03.24. 07:24

Virágvasárnapi keresztútjárás Debrecenben – Miért fontos ez az esemény a keresztényeknek?

A keresztények számára a virágvasárnap több mint kulturális programok sorozata, a keresztútjárás pedig nemcsak tradíció, hanem azonosulás is Krisztus útjával. Mégis miért van ezeknek spirituális jelentőségük? Fekete Károly református püspök válaszol.

Balogh Efraim

Miért fontos a virágvasárnapi keresztútjárás a keresztényeknek?

Forrás: Napló-archív

A virágvasárnap a kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot megelőző vasárnap, amikor a hívek Jézus Krisztus Jeruzsálembe való bevonulására emlékeznek. Ez a keresztútjárás során történik meg: ilyenkor templomokban vagy szabadtéren lévő stációk előtt fohászkodnak, és felidézik a Messiás útjának történéseit. Az ünnepnap spirituális jelentőségére Fekete Károly református püspök két ízben is rávilágított: a Déri Múzeumban március 19-én, a debreceni virágvasárnap sajtótájékoztatóján, illetve az esemény programfüzetének bevezető imádságában. 

debrecen, virágvasárnap, keresztút
Fekete Károly református püspök a debreceni virágvasárnap sajtótájékoztatóján
Forrás: Napló-archív

Mit jelent a virágvasárnapi keresztút?

Az útkereszteződés (keresztút) mindig is olyan helynek számított, amely választásra kényszerítette a vándort, hogy melyik irányba haladjon tovább. Fekete Károly szerint ez spirituális szimbólummá válik, amikor az ember felismeri a megfeszített Krisztust: abban a pillanatban döntenie kell, hogy vállalja-e a Megváltó útját vagy sem. 

A református püspök a kereszténység lényegi elemének tartja a három kiemelt napot nagycsütörtöktől húsvétig, ami Jézus Krisztus szenvedésútjának csúcspontja. Leszögezi: ha valaki kereszténynek vallja magát, akkor hinnie kell a feltámadásban.

– Isten és ember nagyszerű találkozási pontja a Krisztus keresztje – fogalmaz Fekete Károly. – Számunkra a kereszt nem dekoráció, dísz, hanem evangéliumi üzenet – teszi hozzá.

Mindenkinek megvan a maga keresztje

Rámutat, hogy a fa, amin Jézust megfeszítették az Isten szeretetének „koordináta-rendszere”, mert érzékelteti annak szélességét, hosszúságát, mélységét és magasságát. Úgy gondolja, hogy életeket tud megváltoztatni a hit, és ennek köszönhetően lágyul meg a szív, illetve oldódnak meg a problémák. 
– Az én életem keresztje és terhei is benne vannak a Krisztus keresztjében és Ő az én terheimet is elhordozta. Kereszthalála életet, üdvösséget ébreszt számomra is – vallja meg hitét Fekete Károly. 

Mi keresztények azért járunk keresztutat, mert ünnepeljük azt a Jézus Krisztust, aki az életünk királya. Csak így érdemes embernek lenni

– foglalja össze. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában