Debreceni Egyetem

2024.03.05. 11:56

Elismert szaklap méltatta a debreceni kutatók munkáját

Haon.hu

Szöőr Árpád, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet adjunktusa

Forrás: unideb.hu

Az elmúlt évek legjelentősebb tudományos eredményei között említik a Debreceni Egyetem kutatóinak ajánlását a világ egyik vezető onkológiai folyóiratában, a Nature Reviews Clinical Oncolgyban. Az Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének munkatársai kutatási eredményeikre alapozva fogalmaztak meg javaslatot a klinikusoknak arra vonatkozóan, hogy szervi daganatok esetén milyen összetételű sejtterápiás készítményt érdemes alkalmazni a sikeresebb kezelések érdekében – olvasható a hirek.unideb.hu-n.

A Nature Reviews Clinical Oncolgy januári számában jelent meg egy összefoglaló közlemény, ami a kiméra antigénreceptorokkal génmódosított immunsejt-terápiák szervi daganatok (úgynevezett szolid tumorok) elleni alkalmazásának perspektíváit összegezte. A publikációt Steven M. Albelda, a Pennsylvaniai Egyetem Immunsejtterápiás Központjának vezető kutatója jegyzi.

A cikk hivatkozik egy, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének kutatói által 2021 augusztusában publikált eredményre, mely ajánlást fogalmaz meg a klinikusoknak arra vonatkozóan, hogy milyen összetételű sejtterápiás készítményt érdemes alkalmazni a jobb kezelési eredmények elérése érdekében. 

- A magas impaktfaktorú folyóiratban megjelent összefoglaló közlemény eredményünket két helyen is idézi, annak fontosságát kiemeli. Ez a mutató a tudományos folyóirat presztízsét, vagyis a tudományra gyakorolt hatásfaktort jelzi, amely megmutatja, hogy az adott lapban megjelent cikkekre átlagosan hányszor hivatkoztak egy adott időszakban. A Nature Reviews Clinical Oncology impaktfaktora nagyon magas, ami azt jelzi, hogy a folyóiratban közzétett munkák jelentős befolyással bírnak az orvostudomány egészére, különösen az onkológiára. A folyóirat kulcsfontosságú információforrás a klinikai onkológusok, kutatók és döntéshozók számára egyaránt – mondta az egyetemi portálnak Szöőr Árpád, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet adjunktusa.  

A nemzetközi közlemény linkje itt (a Debreceni Egyetem kutatóinak közleménye 98-as hivatkozásként látható), a Csaplár Marianna első-, illetve Vereb György és Szöőr Árpád levelező szerzőségével született közlemény linkje pedig itt érhető el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában