Elmeséljük a történetét

2024.02.26. 20:19

Tízéves a debreceni 2-es villamos! – retrófotókkal, videóval

2014. február 26-án avatták fel a debreceni 2-es villamost. A születésnap alkalmából visszatekintünk a fontosabb mérföldkövekre a nyomvonal kihirdetésétől az első járat indulásáig.

Kosztin Éva

A debreceni 2-es villamost napra pontosan 10 évvel ezelőtt adták át

Forrás: Kiss Annamarie

Még aluszik és nem csönget, de jön címmel tette közzé 2000. július 11-én a Hajdú-bihari Napló első alkalommal a 2-es villamos tervezett nyomvonalát, amellyel a 31-es busz útvonalát céloztak helyettesíteni. – A remények szerint két éven belül megkezdik a 2-es villamosvonal kiépítését. Az új járat a Nagyállomástól egészen a Böszörményi útig viszi majd az utasokat. A terv a következő: a Tanítóképző Főiskoláig közös a pálya a jelenlegi 1-es villamoséval. Utána a Hunyadi-Mester-Csemete-Dózsa György-Nádor-Thomas Mann-Mikszáth Kálmán-Békessy Béla-Kartács-Doberdó és Böszörményi úton halad végig, s tér vissza ugyanezen a vonalon a Nagyállomásig – írta lapunk optimistán a jövőbe tekintve.

A tervezett nyomvonal 2000-ben
Forrás: Napló-archív

Az első lépések

A munkálatok megkezdésééig innentől kezdve azonban kettő helyett közel tizenegy évet kellett várni, addig főként a tervezett nyomvonal borzolta a kedélyeket. A korabeli Napló szerint 2007 szeptemberében a debreceniek népszavazást szerettek volna kezdeményezni, az alternatív útvonal a Hunyadi utca-Dózsa György út-Nádor utca helyett a Nyugati utca-Pesti utca-Böszörményi út felől közelítette volna meg a Doberdó utcai végállomást. A 2007. szeptember 14-i Hajdú-bihari Naplóban mi is megkérdeztük az utca emberét, ők hová építenének új járatot.

Volt, aki a Szent Anna utcán és a Hatvan utcán is szívesen látott volna villamosokat, és volt, aki úgy gondolta, a város 2007-es infrastruktúrája tökéletesen kielégíti a lakosok igényeit, nincsen szükség új vonalakra.

– Kétségeim vannak, hogy megvalósul-e, olyan sok csalódás éri mostanában az embereket – tette hozzá egyikőjük.

A 2-es villamos nyomvonala végül változatlan maradt, de még így is éveket kellett várni, amíg elindult a kiépítése. 2010. október 28-án Nem látszik, de készül címmel adott hírt arról a Hajdú-bihari Napló, hogy megkezdődtek a pályamunkák a Petőfi téren, de a polgármesteri hivatal közlése szerint a jelentősebb munka 2011 tavaszán kezdődik.

Az előkészületekbe még a télen bele is vágtak, 2011. február 5-én arról tudósított a Napló, hogy a járat tervezett útvonalán megkezdték a vágásra kijelölt 291 fa eltávolítását. – A kivágott fákat az AKSD Vértesi úti telephelyére szállítják, ahol a városgazdálkodási cég tüzelőként értékesíti a faanyagot, majd a befolyt összeget befizeti a város kasszájába. A pénzt később zöldterület-fejlesztésre fordítják – nyilatkozta lapunknak Gábor Zsombor, a városüzemeltetési osztály vezetője.

Amikor a két sínpár összeért

2011 júniusában riportunkban azt tudakoltuk a debreceniektől, hogy előreláthatóan mennyit fognak utazni a 2-es villamossal. Akadt, aki úgy tervezte, hogy ezzel jár majd a barátnőjéhez, más a némettanárjához, valaki pedig csak akkor tervezte igénybe venni az új vonalat, amikor arra viszi a dolga. A megkérdezettek között voltak, akik kizárólag autóval vagy biciklivel közlekedtek, ők nem is fontolgatták, hogy villamosra ülnek majd.

2011-ben és 2012-ben a villamosozás helyett egyelőre még a gyalogosközlekedésé volt a főszerep, a munkaterületek miatt helyenként nehezített pályán kellett a lakosoknak mozogniuk.

A Petőfi tér Nagyállomás felőli részének az átépítését 2013 májusában kezdték. Lapunk a május 23-i számában azt írta, mindenki súlyos forgalmi dugóra számított, az apokalipszis azonban elmaradt.

Annak ellenére nem voltak komoly fennakadások az autók forgalmában, hogy lezárták a 22 emeletes toronyház és az állomás előtti útszakaszokat

– olvashattuk.

Pár hónappal később talán a legfontosabb mérföldkövéhez érkezett a projekt, amikor a Péterfia utca és a Hunyadi utca kereszteződésében összeértek az 1-es és a 2-es villamospálya sínjei, mint azt írta a 2013. július 13-i Hajdú-Bihari Napló.

2013 júliusában összeértek a két villamospálya sínjei
Forrás: Napló-archív

Innentől kezdve felgyorsultak az események, még ha a tesztüzemben lévő villamos nem is:

A nyilvánosság kizárásával 17 órakor indult a menet, amely sok helyen csak lépésben haladt, így már fél hét is elmúlt, amikor a történelmi fordulóponthoz érkezett, és elfordult a plazánál

– számolt be napilapunk arról, hogy 2013. július 31-én az első villamos kipróbálta a 2-es vonal addig elkészült szakaszát.

Rengetegen voltak az átadáson

Innentől már csak az utolsó simítások következtek. – Gyönyörű zöld gyepszőnyeg lefektetéséhez kezdtek hozzá a 2-es villamos új pályájának Mester utcai részén. A fű leterítési módszere a futballpályákon szokásoshoz hasonló – jelentette a Napló riportere 2013. november 23-án.

Két héttel az indulás előtt, 2014. február 12-én arról kérdezte lapunk a lakosokat, szerintük beváltja-e a reményeket a 2-es villamos, és kiváltja a 31-es buszt. A válaszok vegyesek voltak, többen aggályaikat fogalmazták meg, voltak, akiknek kellemetlenséget okozott a vonal megszűnése, és ehhez nem biztosított alternatívát a 2-es villamos. Izgatott vélemények is elhangzottak, az egyik riportalany pedig azt javasolta, adjunk időt az új rendnek.

– Itt-ott még csikorog, de a polgármester szerint hamarosan rendben lesz a 2-es villamos – jelentettük a Hajdú-bihari Napló 2014. február 27-i számában, az átadás másnapján. Debrecen akkori polgármestere, Kósa Lajos ezekkel a mondatokkal kezdte ünnepi beszédét: – Hihetetlen mértékben örülök annak, hogy a 2-es villamos elkészült. Ugyanakkor, ha előre láttuk volna, hogy mennyi nehézséggel jár egy ilyen megépítése, kétszer is meggondoltuk volna.

Mint a Naplóban írtuk, az új villamosvonal avatóünnepségén több százan gyűltek össze, az eseményen készült felvételek szerint szinte közelharc alakult ki az átvágás után a nemzeti színű szalag darabjaiért.

Riportunk szerint azonban nem csak az átadáson volt nagy érdeklődés: – Az első utasokat is szállító, a régi városházánál és a Kossuth téren felsorakoztatott 2-es villamosokra olyan rengetegen szálltak fel, hogy a megállókban a kilógó kezek és lábak miatt a vezető alig tudta az ajtókat bezárni. A megállókban szinte egész nap sokan várakoztak, miközben sokan a menetrendről, a menetidőről és a beruházás részleteiről beszélgettek. Annak is tanúi voltunk, hogy az egyik kocsin nem működött az egyik jegylyukasztó automata, a Mikszáth Kálmán utcán pedig rossz oldalon nyíltak ki az ajtók. Közben az utoljára pénteken közlekedő 31-es és 32-es buszok szinte üresen jártak – fogalmazta meg riporterünk a 2-es villamos első napjáról, amelyen emlékjegyet is kaptak az aznap utazók. Az új vonalat a február 26-i indulás után a március 2-i üzemzárásig bárki ingyen kipróbálhatta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában