Felújítás

2024.01.16. 14:00

Mintha felrobbant volna, de csoda szép lesz a debreceni Attila téri templom – fotókkal

A 2,5 milliárd forintos beruházás a tervek szerint halad, a kivitelezőnek két év alatt kell végeznie a felújítással.

Szakál Adrienn

Alapos felújításon esik át az epület

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Mint arról tavaly októberben a Haon is hírt adott, a debreceni Istenszülő Oltalma görögkatolikus főszékesegyház kívül-belül megújul. A beruházás összege várhatóan 2,5 milliárd forint, melyből 2 milliárd forintot biztosított az állam. A Haon megkeresésére január 16-án a főegyházmegye sajtóirodája arról tájékoztatott, hogy az épület külső és belső munkálatai egyaránt megkezdődtek.

A templom környékét lezárták, ezekben a napokban munkagépek állnak az udvaron és már felállványozták az épületet is. A templomtérben 12 méter magasságig felújították és letisztították a vakolatot, valamint két méter magasságig lélegző vakolatot helyeztek fel a szakemberek

 – számolt be a főegyházmegye. A rétegrendben a betonaljzatot és a burkolatot felverték, mindez körülbelül száz köbméternyi betonhulladékot jelent. Ezután mintegy 30 cm vastagságú földet kell kivinni a templomból, hogy az új padlófűtés rétegrendje megfelelő legyen. Jelenleg az erősáramú kábelek védőcsöveinek beépítése zajlik.

Kívülről is megújul

A szentélyben a hat ablakból négyet már feltártak, és a kivitelező azt ígéri, ugyanolyan szépségű lesz, mint a meglévők. Két ablaknál a három debreceni mártír festménye díszíti a falat, a restaurátorral egyeztetve pedig az is kiderült, hogy egy speciális technikával a falról egyben veszi majd le a műalkotást. Ezután nyitják ki majd a másik két ablakot is, és ezáltal válhat teljesen világossá a szentély.

A hajó háromnegyedét már beállványozták, a rossz téglákat kicserélik, és végeztek a homlokzat tégláinak próbacsiszolásával. A tetőhéjazat cseréjéhez szintén szükség van az állványzatra, ehhez azonban – az időjáráshoz alkalmazkodva –  tavasszal kezdenek majd hozzá a szakemberek. Leszedik a régi lemezt, megnézik a tetőszerkezetet, a hibákat pedig a terveknek megfelelően kijavítják. 

Megtudtuk azt is, hogy a kivitelező kíváncsian várja a szentély padlóburkolatának megbontását. Fennáll a lehetősége ugyanis, hogy a meglévő ikonosztázion elmozdul, megreped, ennek megelőzésére próbafúrásokat terveznek az érintett területre. A szakemberek abban bíznak, hogy húsvét után elkezdődhet a kupola restaurálása is – tudatta a sajtóiroda.

Három évig épült

A templomot 114 esztendeje, 1910. május 22-én adták át. A jubileum kapcsán 2020-ban Kapin István görögkatolikus lelkész beszélt a templomról, melynek építése 1907-ig váratott magára. Az építkezés megközelítőleg három évig tartott, így a neobizánci stílusú templomot Firczák Gyula püspök már május 22-én fel is szentelhette az Istenszülő oltalmának tiszteletére.

A következő nagy mérföldkő a parókia életében 1912-ben volt, amikor Miklóssy István, a hajdúdorogi egyházmegye első kinevezett főpásztora Debrecent választotta a székhelyéül. A templomot 1950 és 1958 között festette ki Szegedi Molnár Géza. A mai formáját akkor nyerte el, amikor a szentélyt és a templomhajót elválasztó ikonosztázion elkészült, és a templom átadásának századik évfordulóján, 2010-ben megszentelték – ismertette akkor Kapin István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában