Intézményfejlesztés

2023.12.07. 14:51

Megszentelték a debreceni Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központot – fotókkal

Az épületben az autista gyermekek nevelése mellett szakképzés, fejlesztő csoport és a Szent Lukács Szeretetszolgálat irodája is működik.

Szakál Adrienn

Kocsis Fülöp érsek-metropolita (középen) megszentelte az épületet

Forrás: Kiss Annamarie

A Hajdúdorogi Főegyházmegye a csaknem ötezer négyzetméteres, egykor MÁV oktatóközpontként működő Faraktár utcai komplexumot újította fel a közelmúltban. Az egyház 2020-ban vette birtokba a régi épületet köznevelési és szakképzéssel kapcsolatos feladatainak ellátására. Az elmúlt évek alatt kívül-belül megújult Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központ hivatalos átadóját és szentelését december 7-én délelőtt tartották meg.

Papp László polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: Debrecenben kiemelt jelentősége van annak, hogy a gyermekek magas szintű oktatásban részesüljenek, melyre a város fejlődése miatt is nagy szükség van. Hozzátette, fontos az is, hogy ezekben az intézményekben a gyerekek olyan értékrendet kapjanak, mint otthon. 

Elmondta, az egyházmegye a régióban tíz nevelési intézményt tart fenn 24 telephellyel, és Debrecenben 2010 óta van jelen az akkor megalapított óvodai csoport létrehozásával az Attila téri parókia mellett. Néhány évvel később az egykori Bányai Júlia Általános Iskola fenntartását vette kézbe és hozta létre a Szent Efrém Görögkatolikus Óvodát és Általános Iskolát. A debreceni központtal működő Görögkatolikus Metropólia vette gondozásba a Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikumot, így már az óvodától az érettségiig biztosítottá vált a debreceni szülők számára, hogy gyermekük görögkatolikus nevelésben részesüljön.

 – A Hajdúdorogi Főegyházmegye krisztusi nyelven, a tevékeny szeretet nyelvén beszél, melynek része a fiatalok hitéletének felvirágoztatása, a fejlesztő pedagógia, a testi és lelki egészség megőrzése, a hátrányos helyzetű fiatalok és a speciális igényű fiatalok fejlesztése – mutatott rá Papp László.

Tanulják, majd továbbadják

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a bizánci hagyomány megkerülhetetlen Magyarország és a magyar egyházak történetében. – Azok az építkezések, az a közfeladat-átvállalás, amit Kocsis Fülöp vezetésével az egyház végez, bizonyítja a görögkatolikus közösség életerejét és életrevalóságát – hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: nem bezárkózott görögkatolikus erődről kell beszélnünk, hanem olyan bázisról, melyből a gyerekek később az egész ország javára továbbadják az Isten és az egymás iránt érzett szeretetet. 

Rámutatott arra is, hogy az új Faraktár utcai központ a művészettől a szakképzésig, a speciális nevelési igényű gyermekektől a tehetséggondozásig a teljes magyar társadalmat lefedi, annak minden szegmensével és élethelyzetével. Kiemelte, hogy az egyházi iskolák létrehozását és gyermekük beíratását a családok igénylik, és a magyar állam biztosítja az ehhez szükséges feltételeket.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita a szentelési ceremónia után kiemelte, hogy a görögkatolikus egyház nagyon sok mindenben részt vállal. – Amikor áldó imádságot mondunk az itt dolgozókra és az itt tanulókra és szüleikre, az Isten jelenlétét hozzuk ide. Az áldás nem mágikus erő, hanem maga az Isten – fogalmazott.

Mint az eseményen elhangzott, akadálymentessé tették a főépületet, elvégezték a tetőzet hő- és vízszigetelését, nyílászárókat cseréltek, hőszigetelték a homlokzatot, napelemet telepítettek, multifunkciós sportpályát alakítottak ki és személyfelvonó liftet építettek az épületbe. A központban jelenleg szakképzés és speciális nevelési igényű diákok képzése zajlik. 

Itt működik a Szent Bazil Görögkatolikus Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola egyik tagintézménye, melyben kisgyermekgondozókat, szakácsokat, pincéreket, valamint a szépészeti ágazat tanulóit képzik. Szintén az új komplexum fogadja a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola autista gyermekeket nevelő intézményegysége, a Hajdúdorogi Szakképzési Intézet Ágazati Képzőközpontjának duális képzőhelye, valamint az a fejlesztő munkacsoport, mely szakmai-fejlesztő segítséget nyújt majd a fiataloknak. Szintén a Faraktár utcában működik ezentúl a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat irodai központja is.
Az ünnepséget a debreceni Lautitia Kórus fellépése színesítette Nemes József karnagy vezényletével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában