Ünnepség

2023.05.08. 15:40

Megáldották az új gyermekvédelmi központot Debrecenben

Az új épületben méltó körülmények között tudnak majd segíteni a rászorulóknak.

Forrás: Kiss Annamarie

Még februárban költözött új székhelyre a korábban Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ nevet viselő, most már Szent Péter és Pál Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ. A görögkatolikus egyház a Szív utca egyik társasházában egy 530 m2-es első emeleti ingatlant újíttatott fel úgy, hogy az otthont adjon az intézmény székhelyének és kapcsolattartó helyiségeinek is. Az épület ünnepélyes megáldását hétfőn tartották, a szertartást Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája végezte, aki miután megáldotta a központ minden helyiségét, a megjelentekhez fordulva az átadóra készített ikonról szólt. 

gyermekvédelmi központ, Debrecen, Haon
Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája
Forrás: Kiss Annamarie

– Köszönet azért az áldozatvállalásért és munkáért, aminek gyümölcseként elkészült ez az ikon. Az épületbe belépve először ezt pillantják majd meg az ide látogatók, melyen Szent Péter és Szent Pál apostolt közösen tarják az Attila téri Debreceni Görögkatolikus Templomot. Ez is jelképezi, milyen összetett együttműködésre van szükség ahhoz, hogy egy ilyen intézmény egyenesen álljon, biztonságban érezze magát, aki belép. Jól tudjuk, nem könnyű az egyensúlyt fenntartani a gyermekek igényei, a munkatársak elképzelései, és a megannyi szempontrendszer szerint, amiknek érvényesülnie kell – mondta el az érsek atya.

Az első emeleti ingatlan egy egybefüggő, osztatlan teret alkotott eredeti állapotában, amit úgy újítottak fel, hogy az alkalmas legyen az intézmény székeinek és kapcsolattartó helyiségeinek az elhelyezésére. Irodákat, konferenciatermet, étkezőt alakítottak ki, felújították a teljes elektromos rendszert, kicserélték a burkolatot, és könnyűszerkezetes falak beépítésével választották szét az egységeket. 

gyermekvédelmi központ, Debrecen, Haon
Széles Diána, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

A szertartáson részt vevő Széles Diána alpolgármester beszédében kiemelte, az első szó a gratulációé és a köszöneté. – Gratulálok azoknak a munkatársaknak, akik itt fognak dolgozni, hiszen ahogy körbesétáltam, láttam, méltó körülmények között tudnak majd segíteni a rászorulóknak – mutatott rá az alpolgármester. 

– Köszönöm a görögkatolikus egyháznak, hogy felvállalja a szociális intézményrendszerekkel kapcsolatos átalakításainkat. 2010-ben azt mondtuk, a szociális ellátás mostantól sokkal több kell legyen annál, ami addig volt. Ehhez a gondoskodáshoz a kormány és az önkormányzat segítségül hívta a történelmi egyházakat, akik egyből az ügy mellé álltak. 

Ez már nem szociális munka, hanem gondoskodáspolitika, amelyben szeretnénk az egyházakat minél nagyobb szerephez juttatni.

Ez a gondoskodás arról szól, hogy az itt lévő gyerekeknek olyan lelki segítséget nyújtsanak, amit mások a családban megkapnak. Tudjuk jól, mostanság teljes megváltozott körülmények között kell helytállni az ágazatban dolgozó szakembereknek. Örömmel láttam, mennyi fiatal munkatárs van jelen, mert ez egy nehéz, de nemes feladat, amit az itt dolgozók szívvel-lélekkel csinálnak – hangsúlyozta Széles Diána.

gyermekvédelmi központ, Debrecen, Haon
Dr. Tóthné dr. Tőkés Margaréta irodavezető 
Forrás: Kiss Annamarie

A központ munkatársainak nevében dr. Tóthné dr. Tőkés Margaréta irodavezető néhány mondatban bemutatta a görögkatolikus egyház gyermekvédelmi rendszerét. – Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a görögkatolikus egyház életében a gyermekvédelmi tevékenység, mely egyre több ellátási formával bővült az utóbbi években – ismertette.

– Jelenleg mindhárom egyházmegye önálló fenntartóként látja el a szociális és gyermekvédelmi alap-, valamint a szakellátási feladatokat egyaránt. A gyermekvédelmi rendszer a jelenlegi formájában főként területi elven oszlik meg az egyházmegyék között. 

A részünkről elmondható, hogy egy biztos pont van az életünkben, az pedig az állandó változás és fejlődés.

– Ezeknek csak egy célja lehet: a gyermekek érdekeinek mindenek felett álló szolgálata – mondta el az irodavezető.
A szertartás az érsek atya záróimádságával, valamint épületbejárással és állófogadással ért véget. 

MSZ
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában