Beruházás

2023.10.17. 19:35

Több mint kétmilliárd forintból újul meg az Attila téri görögkatolikus templom

Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Főszékesegyház épületének és annak környezetének korszerűsítésről kedden délután tartottak sajtótájékoztatót a görögkatolikus látogatóközpontban.

Gubányi Patrik

Bemutatták a főszékesegyház megújulás utáni látványtervét is

Forrás: Molnár Péter

Megújul az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Főszékesegyház épülete és annak környezete az elkövetkezendő két évben. A kivitelezés teljes összege két és fél milliárd forint, amelyből kétmilliárd forint forrást a magyar kormány biztosít.

A beruházás során többek között korszerűsítik a homlokzati felületet, az elektromos hálózatot, a nyílászárókat, a berendezési tárgyakat, a vizesblokkot és a kazánházat, valamint új fűtési rendszert hoznak létre. A templom területén felújítják a járdákat, és biztosítják az épület akadálymentes megközelítésének lehetőségét.

A modernizálás menetéről kedden délután tartottak sajtótájékoztatót a Görögkatolikus Turisztikai Látogatóközpontba, ahol Papp László polgármester kiemelte: Debrecen sokat köszönhet az itt működő egyházaknak, hiszen nagyon fontos szerepet töltenek be a város életében.  Mint mondta, nem csak városvezetőként, hanem magánemberként is nagyon örül a templom megújulásának, hiszen ő maga is a görögkatolikus vallást gyakorolja.

Hozzátette, a város az Attila téri park átadásával segíti a főszékesegyházat, ami templomkertként funkcionálhat a későbbiekben.

– Régi vágyunk volt a templom teljeskörű felújítása. Az, hogy ez most létrejöhet, nem jelent mást, minthogy Krisztus szeret bennünket és közel van hozzánk – mutatott rá beszédében Seszták István főhelynök.

Bemutatták a főszékesegyház megújulás utáni látványtervét is

Tisza András tervező, szakmérnök egy kisfilmet mutatott be a résztvevőknek, akik szemügyre vehették a templom egykori építési tervét,  később pedig a felújítás utáni arculatát is.

Szarka Gergely parókus végül arról tájékoztatott, hogy a munkálatok ideje alatt a reggeli liturgiákat az érseki hivatal kápolnájában, míg az esti szertartásokat a Svetits Szent Kereszt kápolnában tartják majd meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában