Segítség

2024.01.27. 15:32

Több ezer nigériai juthat majd tiszta vízhez a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye adományával

A kutak fúrása már elkezdődött, sőt be is fejeződhetett volna, ha nem omlik be kétszer is a föld.

Haon.hu

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Nigériában, Obodoukwu járás településein a helyi lakosok életéhez elengedhetetlenül szükséges tiszta ivóvízhez jutást – kútfúrás céljából – 5 millió forinttal támogatja a Szegény és Üldöztetést Elszenvedő Gyermekekért és Családjaikért Alapítványon keresztül. A támogatásnak köszönhetően naponta mintegy 14-15 ezer ember juthat majd ingyen tiszta ivóvízhez – olvasható az egyházmegye honlapján.

Azt írták, a kutak fúrása már elkezdődött, a részletekről dr. Esiobu Anayo Augustus (Ágoston atya), az alapítvány 2000 óta Magyarországon élő kurátora beszélt a honlapnak. A járásban a kútfúrást a Hungary Helps program és magánszemélyek is támogatják, a magyar támogatással elkészült kutakat Szent Erzsébet-kútnak nevezik el, amelyet tábla is jelez, rajta a támogató nevével. Két Szent Erzsébet-kút neve alatt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye mint adományozó neve is szerepelni fog. 

kútfúrás nigéria debrecen-nyíregyházi egyházmegye
Tiszta ivóvízhez juthatnak a helyiek Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye adományával
Forrás: dnyem.hu

Az egyházmegye a térség két magasan fekvő településén fúrat kutat, a munka szempontjából ez nehéz terepnek számít. A kutak fúrása itt kuriózum, mert igen költséges, hiszen 500-600 méter mélyen találnak csak tiszta ivóvizet. Az egyik kutat a népszerű piachoz közel eső helyen létesítik.

Az általában 1,5-2 hétig tartó fúrási munkálatok már egy hónapja befejeződhettek volna, de a magasan fekvő területen a föld beomlása miatt kétszer is újra kellett kezdeni a munkát.

Az egyházmegye adományához – amelyből a fúrási munkálatokat végzik el –, a további technikai berendezéseket (szivattyú, elektromos áram hiányában napelem-áramforrás telepítése stb.) helyi adományokból szerzik be – olvasható a közleményben, amelyben arra is rámutattak, hogy az adományozás kezdeményezése Ágoston atya és Palánki Ferenc megyéspüspök barátságának az eredménye.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában