Ments életet!

2024.01.15. 14:00

Egyre nehezebb véradókat toborozni Hajdú-Biharban

Felfokozott toborzómunka eredménye, hogy 2023-ban szinte ugyanannyian adtak vért vármegyénkben, mint egy évvel azelőtt.

Gubányi Patrik

Egy tűszúrással akár három ember életét is megmenthetjük

Forrás: illusztráció / MW-archív

A véradás fontosságával mindenki tisztában van, valamint azzal is, hogy egy tűszúrással három ember életét menthetik meg azok, akik önkéntes alapon segíteni szeretnék mások gyógyulását. A koronavírus-járvány még 2023-ban is nagy mértékben visszahúzta a véradási hajlandóságot Hajdú-Biharban, ám a helyi szervezet folyamatosan azon dolgozik, hogy mindig elegendő vérkészlet álljon rendelkezésre azok számára, akiknek ez az egyetlen esélyük arra, hogy egészséges életet élhessenek.

Piros Éva, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének kommunikációs referense portálunk érdeklődésére elmondta, hogy tavaly mintegy 13 ezer 229 donor jelent meg véradásaikon.

– Szinte ugyanannyian adtak vért 2023-ban, mint egy évvel korábban. E mögött mégis felfokozott donortoborzó munka állt, hisz jóval kevesebb véradás megszervezésével kellett a szervezetnek dolgoznia vármegyénkben, mivel a Debreceni Regionális Vérellátó Központ egy vérvételi csapatot tud kiállítani. A véradó kedv vidéken magasabb volt, mint a vármegyei központban – jegyezte meg a kommunikációs referens.

A fiatalok jelentősen kisebb arányban vettek részt a véradásokon, mint 2022-ben. Tavalyelőtt lényegesen megemelkedett a számuk annak köszönhetően, hogy a Debreceni Egyetem a véradásokért kreditpontokat adott a hallgatóknak. Sajnos 2023-ra megszűnt ez a motiváció

– árulta el Piros Éva.

Kiemelte, hogy az elmúlt év tapasztalata szerint egyre több ember választja megélhetési gondok miatt a vérplazmaadást, még olyan sokszoros donorok közül is, akik korábban kizárólag önkéntesen kívántak vért adni. Így sokkal kevesebbszer nyújtják tűszúrásra a karjukat térségünkben, vagy a plazmaadáshoz kötelezővé tett évi egyszeri véradáson vesznek részt.

Az energiaárak emelkedése is befolyásolta a véradásszervezést

– Jellemző véradóhelyszínek a művelődési házak. Szintén nagy kihívás volt, hogy tavaly is bezárt sok művelődési ház, mert takarékoskodnia kellett az energiaárakkal. Ennek okán sok véradóhelyszínt vesztett a vármegyei szervezet emiatt is; volt, hogy sikerült pótolni, máskor átmenetileg le kellett mondanunk az akciót – ismertette a sajtóreferens.

– A fiatalok megnyerésére nagyon jó eszköz lenne, hogy újra kreditpontot érjen a véradás a hallgatóknak. Sokéves tapasztalat, hogy a család a legerősebb értékközvetítő közeg, éppen ezért Hajdúböszörményben egy új díjat alapítottak többgenerációs véradó családoknak. Azt először egy százhúszszoros donor nagyapa, Rákos Antal vehette át, akinek tiszteletre méltó példáját hamar követte fia és unokája – számolt be Piros Éva. Hozzátette, a társadalom segítsége, a munkahelyek megmozgatása is segíti a véradás ügyét.

Mint mondta, vannak olyan vállalatok, amelyek munkahelyként, mások eseti támogatásokkal segítik a véradásszervezést vagy a donorszerzést. S vannak állampolgárok, akik önkéntesként viszik előre a véradás ügyét.

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének idei tervei között szerepel az egyetemi véradások szervezése, az új véradó helyszínek bevonása, továbbá egy véradóbusz kölcsönzése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában