Csúszós helyzetek

2024.01.26. 07:00

Kinek, mikor és hol kell eltakarítania a járdáról a havat Debrecenben?

A közterületek és a magántulajdonban álló ingatlanok esetén is más–más vonható felelősségre.

Szakál Adrienn

Akár szó szerint is érthetjük, hogy mindenki a saját portája körül sepregessen, pontosabban lapátoljon

Forrás: Napló-archív

Sokan karácsonyra várták, régi szokása szerint viszont ebben a szezonban is januárra érkezett meg az igazi tél Debrecenbe. Az utóbbi hetekben előkerültek a hólapátok, azt viszont még mindig sokan nem tudják, hogy a város útjain kinek, hol és mikor van kötelezettsége arra, hogy tisztán és jégmentesen tartsa azokat.

A Haon megkeresésére az AKSD arról tájékoztatott, hogy a síkosság csökkentését és a hóeltakarítást önkormányzati megrendelése Debrecen úthálózatának egy részén végzik a téli időszakban. A társaság a szilárd burkolatú útfelületeken előre meghatározott ütemterv szerint és sorrendben dolgozik november 15. és április 15. között, honlapjukon közzétett úgynevezett téli jelentésükben pedig azt is feltüntetik, hogy Debrecen mely területén dolgoznak éppen.

Debrecen köztisztasági feladatokra vonatkozó önkormányzati rendelete alapján az ingatlantulajdonosoknak kell gondoskodniuk a járdájára hulló összefüggő hótakaró eltakarításáról.

A rendelkezés értelmében, amennyiben csúszóssá válik a járdánk, síktalanítanunk kell, ráadásul nem is akármivel: kizárólag környezetkímélő anyagokat, homokot, hamut, csúszásgátló készítményeket, környezetbarát vegyszereket használhatunk. A járdáról a hótakarót reggel 8 óráig, az utána keletkezett hótakarót pedig 10 órán belül kell eltakarítani

– olvasható a rendeletben. A szabályozás szerint az üzletek és a szolgáltatást nyújtó létesítmények esetén az üzemeltető feladata a létesítmény előtti járda síkosságmentesítése és a hó eltakarítása.

Albérletek, társasházak

A Nemzeti Jogszabálytár arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingatlan tulajdonosa, hanem annak kezelője vagy használója is köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda, valamint az úttest és a járda közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, a kötelezettség így az albérletben élőkre is vonatkozik.

Ha valakit baleset ér, akkor kártérítést kérhet, a felelős pedig az, akinek a kötelessége lett volna a hóeltakarítás vagy a jégmentesítés.

A Társasházi Háztartás nevű szakportál szerint tévhit, hogy a társasházak előtti járdát a közös képviselőnek kell tisztán tartania. – A társasházi törvény értelmében szerződésben kell rögzíteni, hogy kinek a feladata a hó eltakarítása. Ha nincs kijelölve erre senki, akkor a lakók érdeke, hogy közülük valaki hólapátot fogjon, mert ha valaki balesetet szenved, akkor a társasház költségvetéséből kell fizetni a kártérítést – írják.

Azokat a Debrecenben lévő járdákat és gyalogos közlekedésre alkalmas területeket pedig, melyeken nem magántulajdonban lévő ingatlan vagy üzlet áll, a Debreceni Közterület Felügyelet feladata rendben tartani. Az önkormányzati rendelet szerint a társaság nem szabhat ki büntetést, de figyelmeztetést szóban és írásban is adhat azoknak, akik nem síktalanítják az ingatlanuk előtt lévő járdaszakaszt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában