haon.hu PODCAST

2024.01.31. 19:50

Csonkítás-e az ivartalanítás? – állatvédőkkel jártunk utána

Az ivartalanítás kérdése még mindig megosztó az állattartók körében, sokan féltik kedvencüket a műtéttől. De van ennek alapja? Nagy Petrával, a debreceni Együtt az Állatokért Állatvédő KHE alelnökével és Pierog Katával, a püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület vezetőjével összeszedtünk mindent, amit a témáról tudni érdemes.

Horváth Péter

Nem is gondolnánk, mennyi probléma megelőzhető az ivartalanítással

Forrás: illusztráció / MW-archív

Egyre többet lehet hallani kedvenceink kapcsán az ivartalanításról, az állatvédő szervezetek folyamatosan kampányolnak mellette. Egyébként jó okuk van rá, hiszen hatalmas a túlszaporulat, rengeteg az utcára került, bajba jutott állat. Szakértőinkkel az okokat boncolgattuk, valamint utánajártunk a tévhiteknek is. Megtudtuk, míg egyesek úgy vélik, hogy a beavatkozással valamitől megfosztjuk kedvencünket, addig mások szerint az állatnak élete során legalább egyszer szülnie is kell. A szekértő leszögezte, ezek minden tudományos alapot nélkülöző, légből kapott mendemondák.

Fontos, hogy már az elején eloszlassuk a tévhiteket. Az ivartalanítással nem csonkul az állat, és kárt sem teszünk benne. Épp ellenkezőleg, rengeteg problémát megelőzhetünk vele

– szögezte le Nagy Petra.

Menjünk elejébe a problémáknak!

Bár a döntés alapos megfontolást igényel, a beavatkozás jelentős előnyökkel is járhat, tudatta a szakértő. A szukák esetében elkerülhetjük az álvemhességet is, ami nehéz időszak számukra. Ilyenkor feszültek lesznek, fájdalmaik lehetnek, fel-le járkálnak, nem is esznek. Megtudtuk azt is, élete során súlyos egészségügyi problémákkal is szembenézhet egy ivaros kis kedvenc. Ilyen például a gennyes méhgyulladás, a petefészekciszta, de még akár méhdaganat is kialakulhat. A szakértő hangsúlyozta, a kanokat is hasonlóan súlyos megbetegedések sújthatják, például a prosztatarák vagy a gátsérv. A beszélgetés során kiderült, valamennyi problémának elejébe mehetünk az ivartalanítással, és arra is fény derült, a műtéten átesett kanok jóval kevesebbszer szöknek el.

Az ivartalanításról nem gondolnánk, de segíthet a viselkedési problémákon is, ha az megfelelő tréninggel vagy foglalkozással párosul. Ez tényleg olyan beavatkozás, ami csak az előnyére válhat a későbbiekben kedvencünknek

– véli Nagy Petra.

A szakértő kifejtette, az ivartalanítástól nem kell tartanunk, manapság már rutinműtétnek számít, a beavatkozás után nem sokkal haza is vihetjük kedvencünket.

– Nagyon szépen és pontosan dolgoznak az orvosok, ráadásul a legtöbb helyen már belső, nem pedig külső varratokkal. A kanokat gallérral, a szukákat pedig legtöbbször dresszel engedik el a rendelőből, hogy a sebhez ne férhessenek hozzá. Ha a gazdáik is hasonló gondossággal járnak el, nem lehet gond – vélekedett.

Az operáció kapcsán több tanácsot is megosztott még a Nagy Petra. Például, hogy kedvencünk az ivartalanítás előtti napon már ne egyen este, reggel pedig már vizet sem szabad neki adni. Az operáció után is csak akkor ehet és ihat majd, ha már stabilan tud járni és mozogni. Arra is fény derült, a komplikációmentes gyógyuláshoz érdemes egy hétig több figyelmet szentelni kedvencünknek, figyelni, hogyan gyógyul a seb, miként alakul az étvágya, változik-e a viselkedése.

Érdemes lehet az állatorvost is felkeresni, ha pirosodik a seb, vagy a kutya rosszul lesz, de erre nagyon ritkán van példa. Szinte nem is tudnék az utóbbi 12 évből példát mondani, amikor rosszul sikerült volna egy ivartalanítás

– emlékezett.

Támogatás is igénybe vehető rá

A beavatkozás sajnos sok állattartó számára jelentős, több tízezer forintos anyagi terhet jelent, éppen ezért az időről időre meghirdetett támogatott ivartalanítási programok rendkívül népszerűek. Mielőtt azonban felkeresnénk egy programban résztvevő alapítványt vagy egyesületet, hogy segítsen kedvencünk ivartalanításában, érdemes néhány dolgot tisztáznunk. Pierog Katát, a püspökladányi Mancsmentő Alapítvány vezetőjét is megkérdeztük a témában.

– Ivartalanítás előtt nagyon fontos, hogy a kutya érvényes veszettség elleni oltással és chippel is rendelkezzen, tehát szükség lesz az állategészségügyi kiskönyvére, erről sokan megfeledkeznek – emlékeztetett Pierog Kata. Elmondta azt is, hogy a szukák esetében fontos az is, hogy az állat ne tüzeljen, valamint meglepő lehet, de vemhes kutyákat is lehet ivartalanítani. A szakértő kiemelte, a beavatkozás előtt ajánlott az állat szívférgességszűrése is, hiszen nagyon alattomos betegség, ami sorra szedi áldozatait.

A szakértő rámutatott,

ahol ivartalanítással nem mennek elejébe a dolgoknak, ott jellemző, hogy az emberek a felesleges szaporulatot egyszerűen csak továbbadják. Ezzel viszont a probléma nem szűnik meg, épp ellenkezőleg, az elmúlt évben összesen 435 kóbor kutyát szedtek össze a megye 14 településéről.

– Egyáltalán nincs könnyű dolgunk, de a támogatott ivartalanítási programok kapcsán is igyekszünk úgy eljárni, hogy amikor meghirdetésre kerülnek, akkor a legtöbb segítségre szoruló embernek és állatnak segíthessünk – fogalmazott Pierog Kata.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában