Nincs megegyezés

2024.01.26. 11:31

Ismét kétnapos sztrájk jön a Volánnál - ezek a hajdú-bihari járatok érintettek!

A két napon át tartó munkabeszüntetés több mint ezer járatot fog érinteni a vármegyében.

Hajnal László

A kétnapos sztrájk rengeteg hajdú-bihari járatot érint

Forrás: Napló-archív

Ahogy a Haon előre jelezte annak lehetőségét, újabb kétnapos sztrájkot hirdetett a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ). A január 28-ára és 29-ére szervezett munkabeszüntetés ideje alatt a decemberihez hasonlóan a jogszabályban foglaltaknak megfelelően biztosítja az elégséges szolgáltatásokat az utasok érdekében. Ezt egyébként a sztrájkban résztvevő buszvezetők is vállalták, a szakszervezet korábbi nyilatkozata alapján nem céljuk, hogy ellehetetlenítsék az emberek munkába, iskolába járását vagy hazajutását.

A Volánbusz hivatalos tájékoztatása szerint Hajdú-Biharban a helyközi közlekedésben január 28-án, vasárnap 185, míg a sztrájk második napján, hétfőn 861 járat maradhat ki. A helyi járatok esetében az első napon mindössze Hajdúszoboszlót érinti a sztrájk, a fürdővárosban várhatóan hat járat fog kimaradni, míg hétfőn Balmazújvárosban 3, Hajdúszoboszlón 16 busz nem indul el.

A közlekedési vállalat honlapján elérhető a kimaradó járatok teljes listája, így a vasárnapi helyközi, a hétfői helyközi, a vasárnapi helyi és a hétfői helyi is.

Dobi István, a SZAKSZ elnökének a szakszervezet honlapján közzétett nyilatkozata szerint a helyi és helyközi közlekedésben január 28-án 4006, míg a sztrájk második napján, január 29-én 22 ezer 608 járat kimaradására kell számítani, tehát országosan  összesen több mint 26 ezer járatot érint a megmozdulás.

A szakszervezet tájékoztatása szerint ugyan a karbantartó szakmunkások és az adminisztratív munkakörben dolgozók is részt vehetnek a sztrájkban, a termelésirányításban és az utaskiszolgálásban – vagyis az elővételi pénztárban, információs pultban – dolgozók nem szüntetik be a munkát.

Nem fogadták el a hároméves ciklusra vonatkozó ajánlatot

Január közepén megírtuk, a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CSÉT) ülésén Lázár János hároméves bérfejlesztési ajánlatot tett a vállalatcsoport munkavállaló számára, a ciklus alatt 25 százalékkal szándékoznak emelni a dolgozói béreket. Első lépésben a 2024-es évre legalább havi 70 ezer forintos bérnövekedést ütemeztek be. Ez átlagosan 16,8 százalékos, a Volánbusz autóbusz-vezetői esetében 20,5 százalékos béremelést jelentene már idén.
A SZAKSZ azonban nem tartotta elfogadhatónak az összeget, a szakszervezet egységesen minimum 90 ezer forintos béremelési igényt fogalmazott meg, korábban pedig 25 százalékban állapította meg a méltányos bérfejlesztést. Erről részletesen foglalkoztunk az alábbi cikkünkben:

Lesz-e harmadik hullám?

A SZAKSZ továbbá közölte, abban az esetben, ha a január 28. és 29. napján megtartott sztrájk ereje nem éri el azt a mértéket, ami a tulajdonost jobb belátásra bírja, akkor a munkabeszüntetés után mindent el fog követni, hogy a SZAKSZ is beálljon a sorba és fogadja el a vállaltcsoport többéves bérfejlesztési ajánlatát.

A Haon legelőször december elején számolt be arról, hogy a várhatóan több mint ezer busz nem fog elindulni a buszvezetők sztrájkja miatt december 10-én és 11-én. A munkabeszüntetés okait és következményeit az akkori cikkünkben részletesen bemutattuk, valamint a Volánbusz hivatalos véleményét is közzétettük, illetve helyszíni riportunk is elérhető a decemberi sztrájk hétfői napjáról:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában