Helyszíni riport

2023.12.11. 13:18

Hétfő délután tetőzhet a buszvezetők sztrájkja Hajdú-Biharban is

A reggeli órákban nem volt komolyabb fennakadás, az utasok egy része előre tájékozódott.

Hajnal László

A debreceni buszállomásra is ellátogattunk, hogy felmérjük a hétfői helyzetet

Forrás: Kiss Annamarie

Korábban többször beszámoltunk arról, hogy a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) kétnapos sztrájkot hirdetett meg, miután eredménytelen volt a bérmegállapodásról szóló tárgyalásuk a Volánbusszal.

A szakszervezet tájékoztatása szerint a december 10-ére és 11-re tervezett munkabeszüntetés országosan csaknem 23 ezer járatot érinthet a 42 ezerből. Hajdú-Biharban a Volánbusz rendkívüli tájékoztatása alapján várhatóan több mint ezer járatot érinthet a sztrájk, az előrejelzések szerint csak hétfőn több mint 800 busz nem indul el a vármegyében.

A közlekedési társaság közleménye szerint a vasárnapi sztrájk nem okozott káoszt, mivel a korábban bejelentett, a munkabeszüntetésben részt vevők többsége mégis volán mögé ült, így a járatok háromnegyede továbbra is közlekedett.

Hétfőn erősebb sztrájkra számítanak

A Hajdú Online stábja hétfőn reggel útnak indult, hogy megbizonyosodjon arról, milyen állapotok uralkodnak a várótermekben. Debrecenben, a Külsővásártéren lévő autóbusz-állomáson nem tapasztaltunk jelentős fennakadást. A megállókban mindössze néhány ember várakozott, a járatok folyamatosan közlekedtek.

20231211 Debrecen, Hajdúböszörmény
Volán busz sztrájkhoz készült illusztrációs fotók Debrecenben és Hajdúböszörményben az autóbuszállomásokon.
Fotó: Kiss Annamarie KA
Forrás: Kiss Annamarie

A Volánbusz egyik helyi dolgozója elmondta, hivatalosan nem nyilatkozhat, azonban azt megtudtuk, kissé kaotikus volt a helyzet hétfőn reggel. Pontos információkat a sztrájkban résztvevő dolgozókról nem állt módjában közölni, elmondása szerint folyamatosan figyelemmel kísérik a járatokat, hogy az elégséges szolgáltatást a törvényes kötelezettségüknek megfelelően biztosítsák, és ne akadályozzák a munkába járókat, így minden településre indulnak buszok. Elmondása szerint nagyobb fennakadás sem volt tapasztalható, valamint a jegypénztárnál sem igényeltek iskolai vagy munkahelyi igazolást késés miatt.

Habár vasárnap többen felvették a munkát, de az egy munkaszüneti nap volt. Várhatóan a hétfői sztrájk szélesebb körű lesz 

– vetítette előre.

Úgy véli, megoszlanak a vélemények a szakszervezet bérfejlesztési igényéről, ugyanis vannak, akik soknak tartják a 25 százalékot. Mint mondta, három hajszál az ember fején kevés, de a levesben már több mint sok. Azonban a három évre megkötött, 2023 decemberében lejáró kollektív szerződés fényében egyáltalán nem magas elvárás. Szerinte a mai inflációs környezetben – amikor az élelmiszerárak 40-50 százalékkal nőttek – nem elrugaszkodott elvárás három év után ekkora béremelést megfogalmazni.

Leginkább a délutáni kimaradásoktól tartanak az utasok

A portálunk által megkérdezett, vidéki busszal munkába és iskolába járók közül többen azt nyilatkozták, már előre értesültek a sztrájkról, ezért idejében megszervezték, hogy egy ismerősük vagy családtagjuk autóval behozza őket Debrecenbe, vagy épp elintézték, hogy már a vasárnap estét is a városban tölthessék. Volt, aki autóval indult el, és Hajdúszovátnál egy stoppost vett fel maga mellé, az illető ugyanis nem értesült a buszvezetői sztrájkról.

20231211 Debrecen, Hajdúböszörmény
Volán busz sztrájkhoz készült illusztrációs fotók Debrecenben és Hajdúböszörményben az autóbuszállomásokon.
Fotó: Kiss Annamarie KA
Fotó: KISS ANNAMARIE / Forrás: Kiss Annamarie

Zsófi Földesről jár be egy debreceni iskolába. A reggeli busszal nem volt gondja, azonban a délutáni járat, amivel hazafelé ment volna, kimarad. Mivel nem akar sokat várni, megoldja máshogy, ehhez azonban egy másik városon keresztül, hosszabb úton kell mennie. Osztálytársa nádudvari, hasonlóképpen ő is a hazajutás miatt aggódott.

Böszörményben hiányolták a tájékoztatást

Hajdúböszörményben, a Kálvin téri autóbusz-állomásnál délelőtt többen tanácstalanul várták a járatot. Egy kisgyermekkel álldogáló nő nem értett egyet a sztrájkkal, mint fogalmazott, szerinte a dolgozókkal tolnak ki.

20231211 Debrecen, Hajdúböszörmény
Volán busz sztrájkhoz készült illusztrációs fotók Debrecenben és Hajdúböszörményben az autóbuszállomásokon.
Fotó: Kiss Annamarie KA
Forrás: Kiss Annamarie

Megkérdeztünk egy házaspárt is, mi a tapasztalatuk a sztrájkkal kapcsolatban:

Semmilyen tájékoztatás nincs kitéve, hogy melyik járatok mennek, és melyek maradnak ki, semmit nem tudunk. Az információs pultnál sincs senki, egy bent várakozó hölgy az mondta, korábban volt egy diszpécser, de elment. Többen mondták, hogy állítólag Téglásra nem is ment busz, valaki inkább beült egy taxiba, hogy beérjen a munkahelyére. Sem Miskolc felől nem jött még busz, se arrafelé nem indult. Várunk, hátha jön majd valamikor

 – vonta meg a vállát a nő. Elmondta, ritkán járnak busszal, és nem is tudtak a sztrájkról, így fel sem merült bennük, hogy előre kellene tájékozódniuk.

20231211 Debrecen, Hajdúböszörmény
Volán busz sztrájkhoz készült illusztrációs fotók Debrecenben és Hajdúböszörményben az autóbuszállomásokon.
Fotó: Kiss Annamarie KA
Forrás: Kiss Annamarie

A férje szerint ha a buszvezetők eredményt akarnak, minden járatot le kellene állítani:

– Az nem sztrájk, ha néhányan felveszik a munkát. Az emberek késnek a munkából pár órát egy-két napig, az nem okoz fennakadást. Egyszerre kellene beszüntetniük a munkát, annak már lenne hatása, és a munkáltató elgondolkozna azon, jogos volt-e a sztrájk – vallja. Habár a bizonytalan várakozástól kissé bosszús lett, azonban egyetért azzal, hogy a buszvezetők is megérdemelnék a béremelést, mivel úgy látja, hogy felelősségteljesen végzik a munkát, és télen-nyáron igyekeznek betartani a menetidőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában