Tűkön ülve

2024.01.16. 12:06

Rövidesen eldőlhet, folytatódik-e a Hajdú-Bihart is érintő buszvezetői sztrájk

A munkáltató közölte a béremelés mértékét, a szakszervezet kezében a munkabeszüntetés sorsa.

Hajnal László

A debreceni helyközi autóbusz-állomás

Forrás: Napló-archív

Folytatódtak kedden délelőtt a MÁV-VOLÁN-csoport bérfejlesztési tárgyalásai, erről a MÁV Kommunikációs Igazgatósága  közleményben számolt be kedden. Mint írják, a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CSÉT) ülésén Lázár János hároméves bérfejlesztési ajánlatot tett a vállalatcsoport munkavállaló számára.

A tulajdonosi-munkáltatói ajánlat szerint a bérek összességében legalább 25 százalékkal emelkednek a hároméves fejlesztési ciklus egésze alatt, amelynek mértékétől felfele természetesen el lehet térni az éves bértárgyalások során, lefelé azonban nem. Ennek első eleme a 2024-es évre vonatkozó, legalább havi 70 ezer forintos béremelés lenne – olvasható a közlekedési társaság közleményében.

A szakszervezet lépését várjuk

A január 16-ai, kritikus dátumot tűkön ülve várták az érintettek. Korábban a Haon is beszámolt arról, hogy a keddi CSÉT-ülésen fogják ismertetni a 2024-es évre szóló bérfejlesztés mértékét. A közölt béremelési adatok azért döntőek, mert ezen múlhat, hogy a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szervez-e újabb országos sztrájkot.

A szakszervezet korábban egy 25 százalékos bérfejlesztési igényt fogalmazott meg, Dobi István, a SZAKSZ elnöke pedig többször is jelezte, ha a munkáltató ajánlata ezt nem éri el, újabb munkabeszüntetést fognak meghirdetni.

A sztrájk másik feltétele az volt, hogy a dolgozók 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és aláírja a bérfejlesztési igényről szóló kérdőívet. Január elején megírtuk, az autóbuszvezetők egyharmada látta el kézjegyével a dokumentumot, ezzel csak Hajdú-Bihar vármegyében 155-en csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A SZAKSZ legfrissebb, január 15-ei közlése szerint 5978 buszsofőr írta alá a kérdőívet, ezzel 58 százalékos támogatást szereztek meg. A szakszervezet elnöke azt írta, a SZIB január 17-én, a munkáltató 2024-es keresetfejlesztési ajánlatának megismerése után fog dönteni arról, hogy az 58 százalékos felhatalmazással folytathatja-e bérharcát.

Egyúttal azt is jelezte, a SZAKSZ egyértelműen csak abban az esetben tekintene el a további nyomásgyakorlástól, ha a munkáltató a 25 százalékos bérköveteléshez nagyon közeli ajánlattal állna elő. Hozzátette, ezzel elkerülhetővé válna az, hogy a Volánbusznál január 28-án és 29-én újabb munkabeszüntetés történjen. Egyelőre a szakszervezet nem reagált a munkáltató hivatalos ajánlatára, amint megszületik a döntés, közöljük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában