Távol a hazától

2023.12.29. 11:30

A család a legnagyobb érték karácsonykor Koszovóban is

A parancsnokok zserbóval, szalámival kedveskedtek, dekorációra is van lehetőség, valamit azonban nem lehet pótolni.

Hajnal László

Hetényi Botond alezredes gyújtotta meg az adventi koszorún a szeretet gyertyáját

Forrás: Opoczki Bettina főhadnagy

Az otthontól, a családtól és a hazától huzamosabb ideig távol lenni embert próbáló. Szeretteink ölelése, az ismerős utcák érzelmi és fizikai biztonságot nyújtanak. Mindezek hiánya különösen felerősödik az év leginkább meghitt időszakában, karácsonykor azon honfitársaink számára, akik szolgálatként azt az utat választották, hogy a béke minden magyar ember számára biztosítva legyen.

A Hajdú Online egy olyan debreceni honvéddel készített telefonos interjút karácsonyt követően, aki immár a nyolcadik misszióját tölti külföldön, több műveleti területet látott már, jelenleg Koszovóban, a Magyar Honvédség KFOR 29. váltásának kötelékében szolgál. Nyakacska Zoltán, a támogató század vezénylő zászlósa számára így már ismerős érzés, milyen távol lenni az otthonától ünnepek idején. A nyolc misszió természetesen nem egybefüggő éveket jelent, hanem az elmúlt 13-14 esztendőben nyolc félévet, melyből összesen öt alkalom fedte le a karácsonyi időszakot.

Némi idő jut az ünneplésre

Elmondása alapján a karácsony a műveleti területen teljesen eltér az itthoni ünnepi készülődéstől, de ez igaz a mindennapokra is. Hiszen hétfőtől vasárnapig feladatokat látnak el. A legmarkánsabb különbség, hogy míg más a karácsonyi előkészületekre hangolódik a családdal együtt, a műveleti területen a készenléti feladatok ellátása mellett mindössze egy kevés időt tudnak szánni minderre.

Kifejezetten karácsonyi menü ugyan nincs, azonban Nyakacska Zoltántól megtudtuk, az elöljáró parancsnokok karácsonyi édességekkel és zserbóval készültek, az ikonikus sütemény egy gesztus volt, hogy visszaadjanak az ünnepi hangulatból valamit a katonáknak. Hogy még közelebb hozza a hazai ízeket, a Honvéd Vezérkar főnöke a teljes állományt szalámival, kolbásszal jellegzetes magyar ízekkel ajándékozta meg

– Még dekorációra is van lehetőség, a pihenőhelyeket, ahol tartalmasan el lehet tölteni a szabadidőt, a katonák girlandokkal, műfenyővel, gömbökkel díszítik ki. Ezzel az ünnepi időszakban élni is szoktunk, valamint minden alegység a saját klubhelyiségében állít egy karácsonyfát, melyet közösen, együtt díszítenek fel – mondta a zászlós.

kfor, koszovó, katonaság, misszió, haon, debrecen, karácsony
Közös ünneplés a szlovén-lett-amerikai-lengyel-magyar liturgia után
Forrás: Opoczki Bettina főhadnagy 

Ami mindig a legfontosabb marad

Nem is színpompás díszletre vagy kiadós karácsonyi lakomára vágynak. Ami a leginkább pótolhatatlan, az a családi közelség hiánya. A szülőktől, a nagyszülőktől és gyermekektől való távolléten kívül mást nem tudott említeni Nyakacska Zoltán, ami kihívást jelentene:

Köszönhetően a mai kor technológiai vívmányainak, a katonák online tudják a családjaikkal tartani a kapcsolatot. Ezáltal egy kicsit az ünnepek alatt is otthon tudunk lenni. Amikor meggyújtják a negyedik gyertyát az adventi koszorún, mi is be tudunk kapcsolódni, és a részesei lehetünk a pillanatnak, természetesen a szolgálati elfoglaltság függvényében 

– avatott be. Hozzátette, nemcsak telefonos beszélgetésre, hanem videóhívásra is van lehetőség, azonban kizárólag szabályozott területen, az elhelyezési körletben.

A szeretteik adnak erőt

– Nagyon erős, pozitív élményt ad a hasonló feladatokban résztvevő katonák számára a család. A távolság szorosabbra fűzi a családi köteléket, ahogy a bajtársiasságot és a hazaszeretetet is, ami nélkül nem is tudna működni a katonai hivatás – vallja Nyakacska Zoltán.

kfor, koszovó, katonaság, misszió, haon, debrecen, karácsony
Az itthon maradottaknak is meg tudják mutatni a katonák a közös karácsonyfát
Forrás: Nyakacska Zoltán-archív

 

Szerinte az otthon lévők stabil hátteret nyújtó biztonsága, a család támogatása létfontosságú minden katona számára, akik távoli területen szolgálnak:

– Mivel több misszióban részt vettem, nekem a feleségem volt az, aki otthon, a mindennapokban helyt állt. Két gyermekem van, egy fiam és egy lányom, így nagyon büszke vagyok rá, hogy össze tudta fogni a családot, és egyben tudta tartani a nehezebb időszakokban is.

Nemcsak felesége támogatását élvezi, hamarosan ugyanis fia a nyomdokaiba lép, a honvédtiszt-jelölt ugyanis a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai vezetői alapképzési szak harmadéves hallgatója:

– Ahogy minden szülőt, minden apát, engem is rendkívüli büszkeséggel tölt el, hogy a fiam is ezt a hivatást választotta, és így tovább viszi ezt az irányt – mondta. Úgy véli, fiát inspirálhatták azok a bajtársiasságról, a csapat összetartó erejéről szóló történek, melyeket a missziókban élnek át az egymásra utalt katonák, és melyeket hazatérve megosztott vele. Ezeket már gyermekkorától hallgatta apjától, és már akkor eldöntötte, hogy katonaként fog szolgálni.

kfor, koszovó, katonaság, misszió, haon, debrecen, karácsony
Nyakacska Zoltán a koszovói NATO erők Novo Selo-i táborában
Forrás: Opoczki Bettina főhadnagy 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában