Válaszolt a polgármesteri hivatal

2023.12.17. 12:43

Van egy debreceni utca, ahol évek óta nincs közvilágítás – kiderítettük, hogy miért!

Évek óta nincs lámpa az egyik debreceni utcában, a lakók a Hajdú Online segítségét kérték.

Nagy Emese

Sötétség a debreceni Szeklice utcában

Forrás: Kiss Annamarie

Egy olvasónk a következő panasszal fordult hozzánk. Évekkel korábban, pontosabban 2019-ben ígéretet kaptak arra a debreceni Szeklice utcában élők, hogy lesz közvilágítás. Ennek ellenére a mai napig nincs lámpa az utcában, és arra szeretne választ kapni, miért nem történt meg korábban a közvilágítási berendezések elhelyezése. Mindemellett kíváncsiak arra, mikor lesz közvilágítás az utcában, mikorra várhatják a lakosok, hogy nem kell sötétben közlekedniük.

Felvázolták a megoldási lehetőségeket

A témával kapcsolatban megkerestük a polgármesteri hivatalt, és azt a tájékoztatást kaptuk: a Szeklice utca lakói néhány évvel ezelőtt jelezték közvilágítási kiépítéssel kapcsolatos igényüket, amelyet az önkormányzat nyilvántartásba vett. „Önkormányzatunk a lakossági igény felmérése keretében helyszíni szemlét tartott, mely során még abban az esztendőben felvette a kapcsolatot az illetékes hálózattulajdonossal, az OPUS TITÁSZ Zrt.-vel. Az igénybejelentés megtételét követően a közvilágítási hálózat fejlesztésével foglalkozó szakemberek felmérték a jelenlegi hálózati viszonyokat és felvázolták a megoldási lehetőségeket. A Szeklice utcai ingatlanok villamosenergia-ellátása jelenleg a Borostyán utcán üzemelő közcélú, 0,4 kV-os hálózatról leágazó OPUS TITÁSZ Zrt. tulajdonú vezetékről van megoldva. Ez a vezetékhálózat körülbelül 150 méter hosszban kerítésekkel körbezárt, gyümölcsfákkal telepített magántulajdonú ingatlanokon halad át, daruval és kosaras gépjárművel nem megközelíthető nyomvonalon” – közölte a debreceni polgármesteri hivatal.

Sötétség a debreceni Szeklice utcában
Forrás: Kiss Annamarie

Jövőbeli elképzelések

A válaszlevelükben emellett azt írták,

a meglévő vezetékrendszer nem tartalmazza a közvilágítás üzemeltetéséhez szükséges közvilágítási kapcsolóvezetéket, amelynek utólagos kiépítése a fentiekben említettek miatt műszakilag nem lehetséges.

„Ennek következtében a lakosság részéről igényelt közvilágítási lámpatestek üzemeltetése a jelenlegi hálózati viszonyok mellett műszakilag nem oldható meg. A hálózati engedélyes céggel történt előzetes egyeztetések szerint a Szeklice utcában közvilágítás kiépítés csak a Harmatfű utcai közcélú, 0,4 kV-os szabadvezeték-hálózat részleges átépítésével, valamint arról a Szeklice utca irányába új közcélú hálózat kiépítésével valósítható meg, ami jelentősen megnöveli a költségeket” – tájékoztatott a hivatal.

A polgármesteri hivatal leszögezte, a város elkötelezett az iránt, hogy a beruházások európai uniós, valamint önkormányzati saját forrásból készüljenek el anélkül, hogy a lakosságnak ebben anyagi szerepet kellene vállalnia. Céljuk, hogy a fejlesztések a tervezett ütemben valósuljanak meg, így a hivataluk illetékes munkatársai folyamatosan keresik azokat az anyagi lehetőségeket, forrásokat, amelyeknek köszönhetően elkészüljön a tervezés, illetve a kivitelezés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában