Fejlesztés

2023.08.16. 22:31

Teljesen új fényt vet Debrecenre az önkormányzat legújabb projektje – fotókkal

Elkezdődött a cívisvárosi közvilágítási rendszer korszerűsítésének második üteme; van, ahol már új lámpák világítanak éjszaka.

Bucsi Bernadett

A második ütemhez ért Debrecen közvilágításának korszerűsítése

Forrás: Kiss Annamarie

Rendhagyó időpontban, az esti órákban tartott sajtótájékoztatót a debreceni önkormányzat augusztus 16-án, szerdán, de minderre nyomós oka volt. A város közvilágítási rendszere korszerűsítésének második üteme ugyanis megkezdődött, és a Bartók Béla utcán már látni is a különbséget régi és új világítás minősége között. Azért viszont, hogy minderről személyesen is meggyőződhessünk, az esti órákig kellett várni.

A sajtótájékoztatón Papp László polgármester elmondta, hogy május elején indították el az energiatakarékos közvilágítási lámpatestekre való átállás projektjét. – A nátriumos, magas áramigényű közvilágítási lámpatesteket cseréljük le okos LED-lámpákra, amelyek vezérelhetőek és szabályozhatóak, és egészen más minőséget képviselnek a közvilágítás területén. Nem utolsósorban pedig sokkal olcsóbb az üzemetetésük – világított rá a polgármester a fejlesztés szükségszerűségére. Emlékeztetett az elmúlt esztendő tanulságaira, az elszabadult energiaárak okozta nehézségekre. Mint mondta, mindezek ösztönzően hatottak az önkormányzatra, így az idei költségvetésben már biztosan szerepelnie kellett a közvilágítási rendszerek rekonstrukciójának.

Papp László polgármester és Barcsa Lajos alpolgármester a szerda esti sajtótájékoztatón
Papp László polgármester és Barcsa Lajos alpolgármester, önkormányzati képviselő a szerda esti sajtótájékoztatón
Forrás: Kiss Annamarie

Papp László ismertetése szerint az átállás három ütemben zajlik majd, ez idő alatt az elavult, régi lámpatesteknek mintegy egyharmadát cserélik le. A polgármester közölte: Debrecen közigazgatási területén mintegy 25 ezer lámpatest van.

Ebben az évben is közel kétmilliárd forintot fordítunk a korszerűsítésre. A magas energiaárak mellett ezek néhány év alatt megtérülő beruházások. Évente körülbelül nyolcmillió kilowattórát fogyaszt el a város régi, hagyományos közvilágítási rendszere, ez jelentős mértékben csökkenni fog

– mondta.

Lépések a fenntartható jövő felé

A most induló második ütemben 783 új lámpatestet szerelnek fel, összesen 11 utcában. Jelenleg három helyszínen indulnak el a munkálatok: a Bartók Béla utcán, a Vámospércsi úton, illetve a 35-ös számú főúton, a józsai Vállalkozók útjától a város irányába.

Debrecen közvilágítás Haon
Forrás: Kiss Annamarie

Részt vett a sajtótájékoztatón Barcsa Lajos önkormányzati képviselő is, aki üdvözölte a fenntarthatóság irányába mutató fejlesztést. Emlékeztetett arra, hogy a Bartók Béla utcán az utóbbi időszakban elvégzett beruházások egytől egyig a fenntartható jövő felé veszik az irányt. Sorra véve a munkálatokat elmondta, a világítás korszerűsítése mellett a szóban forgó útszakaszon nemrégen 19 facsemetét ültettek el a védett tölgyfasor mentén, de befejezték a kerékpárút fejlesztését is, továbbá új buszvárót alakítottak ki.

A közvilágítás-fejlesztés második ütemének értéke bruttó 223,4 millió forint, és 68 tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést eredményezhet.

A tervek szerint még idén a harmadik ütemet is befejezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában